Präst och polis mötte överlevande

I kväll kom de hem till Linköping

NYHETER

På onsdagkvällen kom 29 överlevande från bussolyckan hem till Sverige.

- Jag har inte sovit på hela natten. Min mamma fanns med på bussen och klarade sig och kommer hem nu, berättar sonen för Aftonbladet.

Hans mamma bor i Linköping, liksom ytterligare tolv av de överlevande.

Minst ett av dödsoffren, en kvinna, var också hemmahörande i Linköping. Hon är en av de två omkomna som kunnat identifieras.

Övriga passagerare bor i Nyköping, Örebro och Borås, kommuner som alla kallat ut egna kristeam.

Vid 19-tiden hade dussintals människor samlats vid Bäckgården i Linköping för att ta emot transporten med de 13 linköpingsborna.

Lokalerna ställdes till förfogande av Internationella vänföreningen, och inomhus väntade man oroligt på att föräldrar eller andra nära släktingar skulle komma hem.

Utanför stod ett stort pressuppbåd.

- Många är här för att ge sitt stöd, säger Sadija Hadziresic, ordförande i Föreningen Bosnien-Hercegovina i Norrköping, till TT.

På plats i Linköping fanns förutom anhöriga också kuratorer, psykologer och socialsekreterare. Dessutom stöttade en präst och medlemmar från bosniska församlingen.

Tre poliser väntade också på transporten med överlevande.

- Vår uppgift är att registrera de personer som finns med. Vi har fortfarande inte helt säkra uppgifter på namnen på alla passagerare, säger Torbjörn Pettersson, vakthavande befäl vid polisen i Linköping, till aftonbladet.se.

När transporten rullade in strax efter klockan 20 var glädjen stor i Linköping.

Med ombord har funnits sjukvårdspersonal, och passagerarna slussades direkt in till kristeam och anhöriga.

Kvar i Danmark finns nu sammanlagt 15 persone, de flesta från olika kommuner i Östergötland. Flera av dem har mycket allvarliga skador och det var på onsdagen oklart när de kan åka hem.

Mer information följer.

Läs mer om bussolyckan

Caroline Olsson