Krogkungen

Nu öppnar Carl XVI Gustaf bar på sommarslottet

1 av 2 | Foto: AP
VÅFFELKUNGEN EXPANDERAR På kungafamiljens sommarresidens Solliden har i flera år den lilla våffelstugan Kaffetorpet serverat smått och gott till slottets besökare. Nu utökas verksamheten till en restaurang med fullständiga rättigheter och matservering. Bilden är tagen i samband med ett besök i Tyskland.
NYHETER

Kung Carl XVI Gustaf satsar på en ny karriär.

Han har öppnat krog på familjeslottet Solliden på Öland.

Slottets gamla våffelstuga, Kaffetorpet, har renoverats och fått en helt nybyggd paviljong.

När kungen var liten fungerade Kaffetorpet som lekstuga åt kungabarnen. Men på senare år har den sommartid varit ett populärt vattenhål för slottets alla besökare.

- Det har varit en väldigt liten kafeteria, utan platser inomhus. Det har länge diskuterats att utöka serveringen, säger hovets presschef Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Sökte sprittillstånd

I våras ansökte kungen genom sitt bolag Slottsskogen om att få servera öl, vin och sprit i Kaffetorpet. Så sent som i början av maj fick han sitt serveringstillstånd beviljat av Borgholms kommun.

För knappt två veckor sedan hade kungen och drottning Silvia stor invigningsfest med ett par hundra gäster. Sedan några dagar är restaurangen också öppen för allmänheten.

Den nya restaurangen är byggd i slottsstil och har plats för ett 70-tal gäster. Serveringen sker både i den nya paviljongen och i trädgården.

Danska delikatesser

I stället för kaffe och våfflor erbjuder restaurangen sina gäster en komplett meny. Men husets specialitet blir danska smörrebröd.

- Vi tycker att det är ett gott betyg åt Öland att kungen vill satsa här. Han har engagerat sig mycket i planerna och följt bygget noggrant, säger Borgholms näringslivschef Anders Nyholm.

Han hoppas att kungens egen restaurang ska dra ännu fler turister till Öland och Solliden.

Står inte i köket själv

Men själva driften av restaurangen överlåter kungen åt fackfolk. Intendenten för Solliden, Gabrielle Regenthal-Erlandsson, står även som ansvarig för restaurangen.

- Kungen kommer inte att steka hamburgare eller servera vin. Väntar man sig det blir man besviken, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Katarina Sternudd