Unga män blir sjuka av sport på tv

Svensk forskare: Det fuskas med sjukfrånvaron under VM och OS

NYHETER

När det är bra sport på tv ökar sjukfrånvaron.

Det visar ny svensk forskning.

Och sjukast blir män mellan 20 och 44 år.

Foto: björn lindahl
vm-sjukan snart här Unga män sjukskriver sig när det är stora sportevenemang på tv. Det visar en studie gjord av svenska forskare. (Arkivbild – männen på bilden har inget med artikeln att göra.)

Årets VM är en mardröm för arbetsgivare. En stor del av matcherna spelas när folk borde vara på jobbet.

I Storbritannien visar undersökningar att mellan sex och sju miljoner engelsmän är beredda att ringa sig sjuka för att titta på boll. Beräknad samhällskostnad: upp till 48 miljarder kronor.

Både i Storbritannien och här hemma har fotbolls-VM blivit en ministerfråga.

Tv-tittande på departementet

Mona Sahlin tycker att arbetsgivarna ska vara lite flexibla. På näringsdepartementet, där hon är chef, kommer inte intresserade medarbetare nekas att se matcherna.

– Jag försöker ordna på min arbetsplats så att folk kan se Sveriges matcher, säger hon till Dagens Nyheter.

Brittiska kollegan, industriminister Patrica Hewitt uppmanar företagen att låta personalen se matcherna och ta igen det de missar. Hon har ställt in alla möten under matcherna.

Ingen sport på SKF

På SKF i Göteborg är inställningen krassare.

– Klart man inte får titta på tv på arbetstid. Det finns ju radio och sånt ute i fabriken, men att vi skulle stänga ner fabriken, det går inte. Det är ju mästerskap hela tiden, säger Lars G Malmer, informationsdirektör på SKF.

Företaget har inte märkt av några problem med ökade sjukskrivningar under stora mästerskap.

Men en ny studie från Riksförsäkringsverket och Stockholms universitet visar att sjukfrånvaron ökar under stora, tv-sända idrottsevenemang.

Forskaren Peter Skogman Thoursie har granskat sjukskrivningarna under vinter-OS i Calgary 1988 och VM i tremil i Obersdorff 1987.

Sjukfrånvaron ökar

I båda fallen visar statistiken på en tydlig ökning av korttidssjukskrivningen – under OS i Calgary ökade frånvaron med nästan 44 000 arbetsdagar.

Sjukast blev män mellan 20 och 44 år.

– Det här är ett belägg för att det förekommer fusk i samband med sjukskrivningar. I vilken utsträckning det kommer att ske under fotbolls-VM kan man bara spekulera om, säger Peter Skogman Thoursie, till Dagens Nyheter.

– Men man kan ju anta att ett fotbolls-VM är betydligt större än ett vinter-OS.

Christina Vallgren