Pappan gav babyn gift

Filmade barnets dödskamp

NYHETER

Fyra års fängelse.

Det blev domen för pappan som vid sex olika tillfällen försökte förgifta sin ettåriga dotter.

Tingsrätten fällde i dag pappan för grov misshandel.

Pappan är i 30-årsåldern och bor i en liten ort i Värmland.

Han greps och anhölls i januari i år, efter misstankar om att han vid sex olika tillfällen förra året försökt förgifta sin då ett år gamla dotter med läkemedel.

Flickan kunde ha dött

Flickan fick svåra kramper och andningssvårigheter av preparatet, som enligt tingsrätten kunnat döda.

Vid ett tillfälle då barnet kämpade för sitt liv passade pappan också på att videofilma henne.

Pappans förklaring till videon var att man skulle kunna visa filmen för läkarna, så att de skulle kunna se hur den lilla flickan såg ut i början av ett anfall.

Vid alla tillfällen då flickan förgiftats fördes hon till sjukhus och behandlades. Flickans mamma berättade vid rättegången att hon och pappan varit osams vid alla tillfällen då barnet insjuknade, och att hon frågat läkare om flickans kramper kunde vara en reaktion på det allt sämre förhållandet mellan föräldrarna.

Avslöjades av läkare

Förgiftningen avslöjades av en klinikchef som misstänkte att flickan fått i sig ett morfinliknande preparat.

Senare framkom via bland annat hårprover att flickan fått i sig samma receptbelagda smärtstillande preparat som skrivits ut åt pappan efter en olycka hösten 2000, då pappan skadade armen.

Tabletterna innehåller den morfinliknande substansen tramadol och får inte ges till barn under 12 år.

Pappan åtalades även för mordförsök. Men tingssrätten skriver i domen att om det hade varit pappans avsikt att döda hade han trappat upp dosen.

87 000 i skadestånd

Så skedde inte och därför är förgiftningen att se som grov misshandel, menar rätten.

Men att förgifta ett litet skyddslöst litet barn med starka preparat är ett påtagligt rått och hänsynslöst handlande, skriver tingsrätten, som anser att vart och ett av förgiftningsfallen är att betrakta som grovt.

Straffet för pappan blev fyra års fängelse. Dessutom ska han betala ett skadestånd på 87 000 kronor till flickan, som kommer att klara sig utan framtida men.

Caroline Olsson