Synskadade Nadina får inte stanna

Nu ska familjen avvisas från Sverige

NYHETER

Den synskadade flickan Nadina och hennes familj i Sävsjö får inte stanna i Sverige.

Det finns inte tillräckliga skäl för att familjen ska få stanna av humanitära skäl.

- Det här är djupt inhumant och kommer att medföra allvarliga konsekvenser för hennes hälsa, säger Stefan Gustavsson (kd), kommunalråd i Sävsjö kommun.

Foto: Kai Rehn

Utlänningsnämnden beslöt på torsdagen att inget har kommit fram som gör att familjen kan få uppehållstillstånd av humanitära skäl, uppger Sveriges Radio Jönköping.

Sexåriga Nadina, som lider av en svår ögonsjukdom, kom till Sverige från Bosnien för att få vård. Vård som hon inte kan få i Bosnien.

Men det är inte skäl nog att få stanna i Sverige, enligt Utlänningsnämnden.

En ledamot i nämnden hade motsatt åsikt och ville att flickan och hennes familj skulle få stanna av humanitära skäl.

Stefan Gustavsson rasar över beslutet att avvisa Nadina.

- Jag förstår inte hur man kan behandla människor på det här sättet. Det är en kränkning mot människovärdet, säger han.

Han tycker avvisningsbeslutet är extra anmärkingsvärt med tanke på att svenska myndigheter varit i kontakt med Sveriges ambassad i bosniska Sarajevo.

- De har förklarat att Nadina inte kan få rätt typ av vård i hemlandet. Trots detta väljer man att skicka hem henne. Jag fattar det inte.

? Kommer ni att fortsätta kämpa för att hon ska få stanna?

- I ärlighetens namn vet jag inte vad vi kan göra som vi inte redan har gjort. Luften går ur en totalt. Efter det här har jag helt tappat förtroendet för Migrationsverket och Utlänningsnämnden.

”...ett synhandikapp, om än allvarligt och obotligt, är inte tillräckligt skäl för att ett barn tillsammans med sin familj får bosätta sig i Sverige. Detta gäller också när barnet i hemlandet inte kan ges samma rehabilitering som i Sverige”, skriver Utlänningsnämnden i ett pressmeddelande.

- Ska man gå på den politik som riksdag och regering spikat, så ska man inte lämna uppehållstillstånd i sådana här fall. En sådan här synskada, som inte går att bota, är inte livshotande på det sättet att den behöver åtgärdas här, säger Gunnar Sommarin, pressekreterare vid Utlänningsnämnden.

Fler artiklar om Nadina:

Marcus Noterius, TT