Pakistan: "Kärnvapen är inte uteslutet"

USA:s försvarsminister skickas att medla

NYHETER

Pakistan flyttar trupper och säger att man inte utesluter att använda kärnvapen mot Indien.

Den ökade spänningen i området har nu fått både USA och FN att förbereda evakuering av all personal.

I Sverige följer UD utvecklingen noga.

Pakistan flyttar trupper till gränsen i det oroliga Kashmir.

Pakistans nye FN-ambassadör Munir Akram sade redan på onsdagen att Pakistan inte utesluter att använda kärnvapen om landet blir angripet.

- Så länge användandet av våld är uteslutet accepterar vi också att inte använda kärnvapen. Men det får inte ge Indien rätt att döda med konventionella vapen, sade Akram.

Både FN och USA har reagerat på beskedet och Ryssland uppmanade på torsdagen Pakistan att öka insatserna mot terrorister.

USA skickar försvarsminister Donald Rumsfeld till Indien och Pakistan för att medla i konflikten, uppger CNN.

Striderna de värsta hittills

FN uppmanar sin personal att vara redo att lämna området och USA förbereder evakuering av totalt 64 000 amerikaner i Indien och Pakistan.

- Vi följer utvecklingen noga. Men det har hittills inte funnits någon anledning att ändra rekommendationerna till svenskar i området, säger Åsa Arvidson vid UD:s presstjänst.

Nästan 300 svenskar

Enligt UD:s uppgifter finns förutom turister cirka 180 svenskar i Pakistan och drygt 100 svenskar i Indien.

Och någon anledning att evakuera eller avråda svenskar från att resa till Indien eller Pakistan finns alltså inte, menar UD.

- Hotbilden är helt annorlunda för amerikananer. Samma sak gäller britter och fransmän, där bägge länderna fått ta emot konkreta hot. säger Åsa Arvidson.

På torsdagen anfölls en indisk militärpostering i Kashmir. Tre poliser dödades efter en 17 timmar lång eldstrid, uppger AFP.

Enligt en indisk armétalesman var skottlossningen och granatbeskjutningen över gränsen på torsdagen den kraftigaste hittills sedan konflikten mellan länderna trappades upp för två veckor sedan.

Indien säger sig också ha också observerat trupprörelser i Pakistan. Styrkorna rör sig mot gränsområdena mot de indiska delstaterna Punjab och Rajasthan.

Putin träffar ledarna i helgen

På söndag väntas den indiske premiärministern Atal Behari Vajpayee resa till Kazakstan för ett regionalt toppmöte.

Dit kommer också Pakistans president, liksom den ryske presidenten Vladimir Putin, som kommer att ha enskilda överläggningar med de bägge ledarna, uppger AFP.

Caroline Olsson