”Strömmen tillbaka redan på fredag”

Arbetet går bättre än väntat

NYHETER

Arbetet med att försöka ordna ström till cirka 50 000 personer i nordvästra Stockholm går bättre än väntat.

-Vi räknar med att alla ska ha ström under fredagskvällen eller natten till lördagen, sa Thea Sterner vid Birka Nät till TT sent på torsdagskvällen.

Vad som orsakade branden som gjorde att 17 000 hushåll eller 50 000 personer i nordvästra Stockholm och ett stort antal företag blev utan ström, är ännu oklart.

Johan Svensson som är ansvarig för kraftledningsfrågor vid Svenska Kraftnät säger att elproblemen i västra Stockholm måste betraktas som ett stort misslyckande.

-Man har inte i den här regionen och på den här platsen ett system som klarar de krav man kan ställa i ett modernt samhälle. Detta trots att området är Sveriges utvecklingscenter.

Skadorna efter branden i tunneln i Akalla är större än vid branden på samma plats i mars förra året. Samtliga kablar inne i tunneln har brunnit av.

Arbete pågår dels med reparation av kabeln inne i den brandhärjade tunneln, dels med att förbereda en provisorisk ledning.

-Vi vet ännu inte vilket som går snabbast, att laga kabeln i tunneln eller att dra en ny luftburen. Vi har både möjligheterna öppna, säger Birka Näts pressansvarige Thea Sterner.

Telekomföretaget Ericssons 10000 anställda i Kista fick under torsdagen arbeta hemma och Stockholmstidningar med tryckerier i Akalla hade stora problem med utgivningen.

Stängda affärer

Många av affärerna i Rinkeby centrum höll stängt under torsdagen. Utanför Vivobutiken såldes färskt bröd, jordgubbar och grillkol. Inne i den mörka butiken stod frys- och kyldiskar tomma. Maten hämtades under morgonen med lastbil.

I källaren till Rinkeby Folkets hus, som hade ström, lagade Talaat Jacoub mat med sin treåriga dottern Rebecca.

-Jag kom hit för att koka vatten och potatis. Hissen fungerar inte, vi bor på femte våningen och det är fjärde gången jag är här i dag. Det är jättejobbigt.

Dag Jutfelt, stadsdelsdirektör i Rinkeby, berättar att trygghetslarmen i äldrevården ersatts av personliga besök.

-Vissa får personligt besök en gång per natt. Andra så ofta som en gång per halv timme.

Dag Jutfelt berättar också att Rinkebyfestivalen, som brukar besökas av 10000 personer, ställs in på grund av strömavbrottet.

Max Tollqvist, brandmästare i Kista, säger att brandförsvaret under torsdagen fick hjälpa en del handikappade och äldre till sina bostäder.

-En del av de som bor i höghus fick vi bära upp för trapporna. Hissarna fungerar ju inte utan ström.

Rosengren kritisk

Näringsminister Björn Rosengren är kritisk mot Birka Energi och säger i ett pressmeddelande att ''företaget bör se över sina rutiner''.

Han sade också att Svenska Kraftnät ska få i uppdrag att undersöka vilka grundläggande krav som bör ställas på elförsörjningen, vilket upprört Åke Pettersson som var ordförande i den så kallade sårbarhets- och säkerhetsutredningen .

-Bolaget ska ha kritik, men också näringsdepartementet. Flera av de förslag som jag lade fram i min utredning och som Jörgen Andersson lade fram i elavbrottsutredningen har lagts åt sidan av departementet, säger Åke Pettersson.

TT