”Vi hade dött i fängelset”

Svenske diplomaten berättar om flykten från Indien och anklagelserna om smuggling

1 av 4 | Foto: GERHARD JÖRÉN
blev sjuka i cellen Rolf Gauffin och hans fru satt fängslade i Indien i drygt fyra månader. "Min fru kom ut med starkt förvärrad ledgångsreumatism och jag med bronkitis och kroniskt sinuit. Det händer när man under ett par vintermånader tillbringar nätterna liggande på stengolv i celler med öppna galler och i femgradig temperatur", berättar han i en exklusiv intervju.
NYHETER

Aftonbladet fick kontakt med förre toppdiplomaten Rolf Gauffin - på flykt från Indien.

- Vi behöver vila upp oss efter den svåra tid vi gått igenom, säger han från sitt hemliga gömställe.

Rättegången mot Gauffin och hans hustru Jeanne inleddes i går i New Delhi, Indien, utan det svenska paret.

Paret Gauffin står åtalade för att ha försökt smuggla ut valuta till ett värde av 11 miljoner kronor. De riskerade tre års fängelse.

Passen beslagtagna

Makarna var försatta på fri fot mot en borgen på 500 000 kronor. Deras pass var beslagtagna och de hade reseförbud.

Ändå lyckades de lämna Indien.

Hur kom ni ut - fick ni hjälp av någon?

- Vissa välplacerade personer i Indien har hjälpt oss. De visste att det inte rörde sig om pengatvätt, drogpengar eller skatteflykt. Inga mutor har förekommit. UD och den svenska ambassaden har inte varit inblandade och de nya svenska passen som vi ansökt om finns kvar på den svenska ambassaden.

Hur kunde ni resa ut utan pass, om era finns kvar på ambassaden?

- Ingen kommentar.

Var befinner ni er nu?

- På hemlig ort.

Varför tog ni risken att fly?

- Vi hade inget val. Vi riskerade att dömas till tre års fängelse. I vår ålder - min fru är 75 och jag 76 - skulle det vara lika med en dödsdom.

- Under min fängelsetid dog flera svårt sjuka fångar, därför att domaren vägrat dem akutoperationer på sjukhus utanför fängelset. Min fru kom ut med starkt förvärrad ledgångsreumatism och jag med bronkitis och kroniskt sinuit. Det händer när man under ett par vintermånader tillbringar nätterna liggande på stengolv i celler med öppna galler och i femgradig temperatur.

Är ni efterlysta?

- Inte internationellt vad jag förstår. Det rör ju sig för övrigt om ett obetydligt brott som i flertalet länder inte ens är straffbart. Men i Indien har man utfärdat en arresteringsorder.

Anser du att ni begått något brott?

- Visst har vi brutit mot den indiska valutalagen och därför får vi stå vårt kast. Att vårt agerande har ett moraliskt berättigande är en annan sak.

Sedan du gick i pension för tio år sedan har du främst syssslat med ideella internationella projekt, bland annat har du startat en hemsida för pressfrihet och mänskliga rättigheter i Algeriet. Hur går det ihop med din roll som valutakurir?

- Det du kallar kurirverksamhet var verkligen ämnat att tjäna en god sak, vars namn jag i dagens läge inte får avslöja. Det rör sig om en grupp beundransvärda människor som hjälper offer för etnisk och religiös förföljelse i Syd-, Sydöst- och norra Östasien. Personligen har jag inte tjänat pengar på verksamheten. Men våra resekostnader har betalts.

Var kommer pengarna ifrån?

- Främst insamlingar, där också ett antal inflytelserika och välbärgade personer inom olika etniska och religiösa grupper är inblandade.

Ni gjorde 15 resor till Singapore och Hongkong under ett års tid - hur många av dem var pengatransporter?

- Det vill jag inte svara på i dag, eftersom rättegångsförfarandet mot oss ännu inte är avslutat.

Hur har svenska ambassaden uppträtt mot er?

- Man har behandlat oss korrekt. Personer från konsulatet kom på besök ungeför två gånger i månaden.

Hur fick ni ihop borgensumman på en halv miljon?

- Våra barn lånade ihop pengarna.

Hur ser framtiden ut?

- Jag känner mig fri och full av arbetslust inför framtiden. Jag har ett behov att berätta om tiden i Tihar-fängelset. Det blir också en självkritisk reflexion över mitt eget agerande och min personliga utveckling. Min fru har varit ett bergfast stöd under den svåra tiden. Hon är en stark person som inte brutits ner av den svåra tiden, säger Rolf Gauffin.

Pengarna beslagtogs

Pengarna som paret Gauffin betalat i borgen gick i går upp i rök.

- Domaren kallade till sig de borgensansvariga från en bank och förklarade summan konfiskerad, berättar Gauffins advokat Harsih Gulati.

De greps med 11 miljoner i sedlar i sina väskor

Gerhard Jörén

ARTIKELN HANDLAR OM