Snålhet - eller totalt vansinne

NYHETER

Antingen handlar det om sund snålhet. Eller komplett vansinne. De svenska reglerna tillåter att huvudkabel och reservkabel ligger bredvid varandra och därmed brinner upp samtidigt. Piggt, eller hur?

När tunneln i Akalla invigdes för nära 30 år sedan var den höjden av modernitet. Att el, tele, värme och vatten samlades på samma plats ansågs ohyggligt praktiskt. Ansvariga i Stockholms kommun fick visa upp nymodigheten för hela världen.

I dag har verkligheten bevisat att arrangemanget visserligen var praktiskt. Men väldigt sårbart. En stor brand, en välplacerad bomb eller andra olyckor och attentat slår med full kraft mot alla som bor och jobbar i närheten.

Efter det andra stora strömavbrottet i nordvästra Stockholm på 14 månader är ilskan mot Birka Energi monumental. Men det finns fler som har anledning att skämmas.

Systemen slås ut

Att bränderna i tunneln gjort stora delar av Stockholm strömlöst beror på att huvudkabeln och reservkabeln ligger i samma tunnel. Börjar det brinna slås helt enkelt både det ordinarie och reservsystemet ut - samtidigt.

Det är helt enligt gällande bestämmelser. Staten kräver varken i lagar eller föreskrifter att reservkabeln ska ligga skild från huvudkabeln. Branschorganisationen Svensk energi har heller inte utfärdat några rekommendationer i den riktningen för sina medlemsföretag.

Det hindrade inte näringsminister Björn Rosengren från att ta till brösttonerna igår. "Nu måste Birka Energi ta sitt ansvar", meddelade han.

Men på vilket sätt tar staten sitt ansvar? Inte ens för nya anläggningar krävs att huvud- och reservkablar skiljs åt. Statliga Svenska kraftnät kan visserligen begära att en separation görs om man anser att det är nödvändigt ur beredskapssynpunkt. Men då får staten betala merkostnaderna. Och det vill man inte.

Otillfredsställande regler och snålhet, både från staten och företagen, gör alltså att bränder kan slå ut stora delar av det elberoende moderna samhället. Man kalkylerar helt enkelt med att det aldrig inträffar. Men i Akalla hände det två gånger på 14 månader.

Ödesdigra effekter

Förra gången det brann i Akallatunneln fungerade inte brandlarmet. Sedan dess har ett övervakat larm installerats. Men vad hjälper det om man som Birka Energi glömmer att ge nycklarna till brandkåren? Inte mycket.

Det fel som orsakade branden den gången har åtgärdats.

Vad som utlöste den nya branden är fortfarande höljt i dunkel.

Däremot är det klart att effekterna blir ödesdigra eftersom kablarna ligger bredvid varandra. De kommer de att göra flera år till, uppger Birka Energi.

Birka Energi hette tidigare Stockholms Energi och ägdes av Stockholms kommun. Ännu tidigare var det Stockholms elverk.

I dag är företaget noterat på Helsingforsbörsen under namnet Fortum och ägs till 70 procent av finska staten.

Vinsten förra året var 836 miljoner kronor.

Avlägsna problem

Att finska politiker tar lätt på att frysarna i Rinkeby tinar och t-banan stannar är lätt att räkna ut.

Det hade varit betydligt svårare för stockholmarnas egna politiker.

Analys

Elkaoset i stockholm

Lena Mellin