Strömmen nu tillbaka i nordvästra Stockholm

100 miljoner satsas på att förhindra nytt strömavbrott

NYHETER

Birka Energi satsar omkring 100 miljoner kronor på att förhindra ett nytt strömavbrott. Projektet, som förhoppningsvis kan påbörjas inom kort, beräknas vara klart inom ett och ett halvt år.

Samtidigt lovar bolaget ersättning för alla som drabbats av det den senaste avbrottet.

Vid 23-tiden på fredagen fick de sista kunderna tillbaka strömmen.

- När det gäller matningen till Kistaområdet kan det dröja mellan 12 och 15 månader innan vi har den nya lösningen, sade Thomas Gustafsson, vice vd på Birka Energi, på en presskonferens på fredagen.

Enligt Cecilia Markusson, regionchef på Birka Nät i Stockholm, ska projektet inte leda till några dramatiska höjningar av elpriserna.

- Det viktigaste är att vi säkrar leveransen. Vi har haft två stora strömavbrott och det är inte acceptabelt, säger hon till TT.

På fredagen var det ännu oklart vad som orsakat branden. Inget tyder dock på att den var anlagd.

- Vi har tillsatt en extern utredare, men det lär dröja ett par veckor innan vi får rapporten, säger Cecilia Markusson.

Avgiften halveras

Birka Energi har lovat att ersätta sina kunder genom att betala tillbaka omkring halva nätavgiften genom den så kallade avbrottsersättningen, vilken gäller för både privatpersoner och företag.

De privatkunder som fått matvaror förstörda får ersättning för det också.

- Men det är viktigt att dokumentera det man slänger och att spara streckkoder och prislappar. Då blir det enklare att utreda vilken ersättning de får eftersom varje anspråk bedöms individuellt, säger Cecilia Markusson.

Mångmiljonbelopp

Enligt Cecilia Markusson kostar enbart avbrottsersättningen Birka Energi omkring 15 miljoner kronor.

- Vid förra branden uppgick skadeståndsanspråken till två-tre miljoner kronor, men det blir förmodligen betydligt mer den här gången. Själva arbetet kostar också mångmiljonbelopp - det blir rejält dyrt.

På fredagen saknade fortfarande 17 000 hushåll och ett antal företag i nordvästra Stockholm ström efter kabelbranden i Akallatunneln på onsdagen. Men vid 23-tiden på kvällen återfick de sista kunderna i Rinkeby och Tensta strömmen.

- Vi har inga reservkablar att ta till om vi får nya problem. Men just nu ser det bra ut. Vi räknar med att det ska hålla, säger Ingemar Karlsson, driftschef på Birka Energi.

Av tekniska skäl kan strömmen komma tillbaka en stund och sedan försvinner igen de första timmarna. Men under natten ska alla kunder ha full strömkapacitet igen.

Hög beredskap

Stockholms stad meddelade på fredagen att stadsdelsförvaltningarna i de drabbade områdena samt brandförsvaret kommer att hålla fortsatt hög beredskap.

För att undvika olyckor ombads kunderna kontrollera att elektriska apparater, som var påslagna när strömmen försvann, har stängts av.

De uppmanades också att inte använda exempelvis disk- och tvättmaskiner, vilket kan göra att elnätet överbelastas och att strömmen försvinner igen.

Kunder som har frågor om ersättning kan ringa Birka Energi på 020-441100.

Hilda Gustavson/TT