Vi hinner inte ha sex

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarnas frågor

NYHETER

Göran är 40 år och gift med Birgitta, också 40. De har varit gifta i 14 år och har två barn. De har nästan aldrig sex med varandra. Göran är arg och frustrerad.

Hur länge är det sen sist?

- Tre månader sedan.

Hur var det i början?

- Underbart. Vi älskade ofta och länge. Det var avslappnat och passionerat. Vi saknar det båda två och vill ha tillbaka vårt gamla sexliv.

Så hur går det till när ni ska ha sex?

- Hur då går till?

Hur uppvaktar du henne?

- Jag brukar säga "ska vi ha sex i kväll?"

Och vad säger hon då?

- Nej, jag är för trött.

Och sedan?

- Sedan blir det inget mer.

I början, var du lika kortfattad då?

- Nej, jag var nog mer av latino. Det var klart mer romantik, men nu hinner jag inte. Jag jobbar med en restaurang och hon är där med. Vi är slutkörda för det mesta. Det är långa arbetsdagar och så är det barnen.

Är ni tillsammans hela tiden på jobbet?

- Ja. upp emot tio timmar varje dag.

Så restaurangen och barnen tar upp all er tid?

- Ja, det kan man säga. Birgitta klagar och tycker att hon inte har tid med barnen, men samtidigt vill hon vara med och sköta restaurangen. Från början hade vi kul där, men nu stöttar hon mig inte alls längre.

Berätta hur du uppvaktade Birgitta i början?

- Jag brukade ta ut henne på mysiga ställen. Ge henne blommor. Vi klädde upp oss för varandra. Jag hittade på olika saker för att överraska henne. Hon var sexig och söt och gick ibland ut utan underkläder och det tände mig. Ibland gick vi på nån sexig bio och när vi kom hem var vi jättetända.

Om du jämför hur det var då med i dag?

- Jo, det är rätt att mitt nuvarande sätt saknar finess. Men hon är inte särskilt trevlig heller, så jag känner mig ofta avvisad och sur över det.

Ingen kan ha ett bra sexliv med ett så pressat arbetsschema. Men jag kan tänka mig att det finns anledningar till att ni gjort sängkammaren till ett slagfält. Det låter som att Birgitta har en konflikt mellan att vilja vara på restaurangen och ta hand om barnen. Kanske bidrar det till att hon avvisar dig. Bakom undvikande av sex finns ofta en ilska. Du är ju också arg på henne för att hon inte stöttar dig längre.

- Jag har inte tänkt på det. Jag har tagit för givet att hon var lika intresserad av restaurangen som jag.

Kanske kan du ta in personal en helg och bjuda ut henne?

- Skulle det hjälpa?

Ja, definitivt. Var så romantisk du kan. Klä dig i det hon gillar. Be henne ta på något som du gillar. Låtsas att ditt liv hänger på om du lyckas förföra henne. Och låt det inte stanna vid en gång. Bygg in tid för varandra. Det är lika viktigt nu som det var i början.

Kommentar:

En konflikt mellan att jobba och vara med barnen som man inte hittar en bra lösning på yttrar sig ofta som brist på lust. Förmodligen har Birgitta byggt upp en ilska under åren som gått. Därför ger hon inte Göran stöd. Hans ilska visar sig i att han inte uppvaktar henne och neg- ligerar hennes känslor. Den här kampen spelas upp i många sovrum. Birgitta gör klart att sex står längst ner på hennes prioriteringslista. Göran känner sig avvisad och håller tillbaka ömhet och känslor. Om båda fortfarande älskar varandra och förstår att de medverkat till att sabotera sitt sexliv och framförallt om de har sexuella fantasier om varandra kan de hitta tillbaka till lusten, genom att ge utrymme åt romantik och uppvaktning.