Brezjnevs barnbarn ger sig in i politiken

Affärsmannen Andrej bildar nytt kommunistparti i Ryssland

NYHETER

Namnet Brezjnev dyker upp i rysk politik igen.

Det är Leonids barnbarn Andrej som tar upp arvet efter farfar.

I 18 år hade Leonid Brezjnev makten i Kreml. Nu tänker hans barnbarn Andrej Brezjnev starta ett nytt kommunistparti i Ryssland, för att locka till sig unga väljare som är missnöjda med dagens kapitalistiska system.

Andrej Brezjnev säger i en intervju med brittiska BBC att hans farfar skulle "vända sig i sin grav" om han kunde se tillståndet hos sitt gamla parti.

Jämlikhet och rättvisa

– Kapitalismen är inte det bästa systemet för dagens Ryssland, säger Andrej Brezjnev, och klyftan mellan rika och fattiga är för stor.

Hans nya kommunistparti ska stå för jämlikhet och social rättvisa. Det bildas av tre mindre kommunistpartier, som inte lyckats locka särskilt många väljare.

Bedömare av rysk politik ger inte det nya partiet särskilt stora chanser att lyckas, enligt BBC.

Men övergången från planekonomi till ett kapitalistiskt system har inte skett smärtfritt i Ryssland, och många ryssar minns idag Leonid Brezjnevs tid vid makten som en lugn och stabil period.

Framgångsrik affärsman

Det etablerade kommunistpartiet har tappat makt och inflytande sedan Vladimir Putin blev president i Ryssland, och Andrej Brezjnev kritiserar det för att prata för mycket och handla för lite.

Själv är han en god representant för det nya kapitalistiska systemet. Andrej Brezjnev är en framgångsrik affärsman, som skickar sina barn till en privatskola i England, uppger BBC.

Anna Hjalmarsson