Dagens namn: Gunborg, Gunvor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

De badar bland gifterna

200 meter över havet får man perspektiv på naturkatastrofen

OMBORD KBV 583

Från 200 meters höjd under blå himmel är katastrofen tydlig och begriplig.

Östersjöns vågor sköljer fram mot Ölands ostkust - vågor som är slemmiga, missfärgat brungula eller grönbruna.

Det är som en animerad skräckfilm: "Mördaralgerna anfaller!"

Jag flyger med kustbevakningens patrullplan, en propellerdriven CASA 212 med smeknamnet Victor Erik. Planets styrman, den 50-årige Jan Pettersson, spejar i kikare över vattenvidderna. Havet är som ett väldigt kloakutsläpp. Över interkom-lurarna hör jag Petterssons utrop:

- Jäklar! Här badar folk i skiten!

Öländsk pärla

Hans ögon har hamnat på Böda Sand, en öländsk pärla och en av Sveriges mest kända badplatser. Parasoller och tusentals människor på badhanddukar i sanden, hundratals i vattnet, trots larmet om den extrema algblomningen:

Algerna, speciellt Nodularia spumigena, katthårsalgen, är giftiga. De kan ge feber och illamående, diarré och kräkningar. Algerna växer till sig explosionsartat, särskilt som i går när vattnet är lugnt, solen gassar och lufttemperaturen steg till 29 grader.

Trist för turisterna

- Titta lite längre upp. Husvagnarna! Tänk dig att du är från Örebro och har semester med dina tre barn. Du har baxat husvagnen över Ölandsbron och har fyra veckors semester framför dig. Tror du att de när de äntligen kommit hit vill veta att vattnet är alldeles kass? säger den 43-årige befälhavaren Lars-Erik Svärd.

Sverige har en 2 400 kilometer lång kust som årets alla dagar patrulleras av en besättning i något av Kustbevakningens tre plan. Sammanlagt flyger de 3 000 timmar om året över Bottenhavet, Ålands hav, Östersjön, Öresund och Kattegatt.

Algerna högprioriterade

Deras uppdrag: 1) Miljöbevakning. 2) Fiskebevakning över de zoner som Sverige svarar för enligt de gränser EU dragit upp. 3) Gräns- och tullbevakning enligt Schengenbestämmelserna.

- Vi spanar efter oljeutsläpp. Vi försöker fastställa vem som rimligen är misstänkt för brottet. Vi tippar i markörbojar som tar prover och en båt hämtar sedan upp dem. Men i miljöbevakningen är just nu algerna högprioriterade, säger Lars-Erik Svärd.

På en fikapaus diskuterar Svärd, Pettersson och de två systemoperatörerna Joakim Rinaldo, 35, och Erik Stålnacke, 33, som med radar och värmekameror på sina skärmar följer vad som händer på havet.

Riktig gegga

- De säger att algblomningen är normal. Men är det någon som kan minnas att vi på sommarlovet inte kunde bada för att vattnet är giftigt? frågar en av kustbevakarna.

- Nej, det är något nytt som hänt i miljön, säger en annan.

Senare flyger vi över en vit fiskebåt utanför Kapelludden mitt på Ölands ostkust.

- Här har vi en riktig jävla gegga, säger styrman Pettersson, när vi från luften ser algerna välla in som rabarbersoppa kring båten.

Den 34-årige Kalmarfiskaren Johan Liljander lägger ut nät.

Jag frågar honom på telefon hur synen av algblomningen upplevs vid vattenytan.

- Jag vet inte om det är giftigt eller ej. Men det är olustigt att ha det i garnen. Algblomningen är bevis på övergödningen i vattnet. Det är bevis på att allt inte står rätt till, svarar Liljander.

Staffan Heimerson

Algernas utbredning från Västkusten till Östersjön

Enligt SMHI:s rapport i går eftermiddag sträcker sig en kraftig algblomning från Ölands östra kust, runt Gotland och vidare mot nordöst och Finska viken. Svaga blomningar har setts längs den svenska kusten, från Oskarshamn till Stockholms ytterskärgård. Närmare Stockholms skärgård är blomningarna mer osäkra och längre från land.   Enligt SMHI:s rapport i går eftermiddag sträcker sig en kraftig algblomning från Ölands östra kust, runt Gotland och vidare mot nordöst och Finska viken. Svaga blomningar har setts längs den svenska kusten, från Oskarshamn till Stockholms ytterskärgård. Närmare Stockholms skärgård är blomningarna mer osäkra och längre från land. Foto: PAUL WALLANDER

    Många är giftiga, andra bara äckliga.

Just nu frodas algerna i sommarhettan och driver med vindarna. Därför kan ansamlingar av algblomning variera under dagen på en och samma badstrand.

Så här såg det ut när Aftonbladet kollade algblomningsläget på sexton badplatser längs Sveriges kust.

1. Strömstad (19,5°)

Orangefärgat vatten längs strandkanterna. Beror på mareldsdjuret (noctiluca), ett millimeterstort plankton som är känt för att det sänder ut ljus i mörker. Förra veckan observerade Tjärnö marinbiologiska laboratorium ovanligt mycket mareldsplankton. De är inte giftiga men om man får mycket på kroppen kan det klia.

2. Stocken (19°)

Det har varit väldigt mycket alger, men de har minskat den senaste veckan.

3. Lillebybadet (21°)

Ingen algblomning. Vattnet testades den 10 juli och miljöförvaltningen tar prover varannan vecka.

4. Tylösand (21,5 °)

Nästan ingenting, som en normal varm sommar. Kan växla beroende på vindar.

5. Östra stranden

På Östra stranden i Laholmsbukten, en knapp mil från Tylösand, är det däremot ganska mycket brungrönaktiga alger, men inga giftiga. Stranden måste rensas flera gånger i veckan.

6. Singö (21°)

Inga alger i sikte, enligt campingägaren. Däremot fint väder och fullt med folk.

7. Södersvedsbadet (22°)

Ingen algblomning. Kommunen tog prover i tisdags.

8. Björkviks havsbad, Ingarö

Gröna alger längs hela stranden, "som rabarbersoppa", enligt badare.

9. Friluftsbadet, Saltsjöbaden (20°)

Ingen algblomning bland de nakna soldyrkarna än så länge.

10. Lysingsbadet i Västervik (19°)

Inte så mycket algblomning i går eftermiddag, men det kan skifta snabbt beroende på vindarna.

11. Tofta (20°)

Klart i vattnet, inga alger vid Toftas strand i går trots att algblomningen enligt SMHI omringat hela Gotland.

12. Ljugarn (23°)

Mycket alger närmast strandkanten, sedan klart en bit ut på den långgrunda stranden. Ännu längre ut märks algblomningen mer. Badande uppmanas att ta det försiktigt.

13. Mörbylånga

Inga rapporter om algblomning, enligt turistbyrån.

14. Böda (22°)

Hela Bödabukten är full av alger. Vid Böda Sand syntes algerna flockvis i går, men folk badade ändå enligt campingpersonal. Om inte vinden vänder riskerar algblomningen att spridas till hela östra sidan av Öland.

15. Sturkö (21°)

Inga alger.

16. Falsterbo (runt 20°)

Ingen algblomning har märkts än.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet