Flygledaren berättar om det sista samtalet

- Det var väldigt lugnt, väldigt tyst

NYHETER

Under morgonen den 11 september förra året tog en markledare vid Bostons flygplats emot ett samtal som förändrade hans liv.

- Lyssna, och lyssna noga. Jag är på flight 11. Planet har blivit kapat.

Nu berättar Michael Woodward om de 25 omskakande minuter han pratade med flygvärdinnan Amy Sweeney innan hon flög in i döden i World Trade Center.

Foto: AP
Amy Sweeney.

- Hon tog ett väldigt långsamt, djupt andetag och sa bara "herregud". Det var väldigt lugnt, väldigt tyst. Utan panik, säger Michael Woodward om de sista sekunderna innan linjen bröts och katastrofen var ett faktum.

För amerikanska tv-kanalen ABC berättar nu Michael Woodward, markledare för American Airlines på Bostons Logan Airport, om samtalet från Amy Sweeney - en av de flygvärdinnor som ses som hjältar i USA efter terrorattackerna.

Lugnt och behärskat

Hennes lugna och detaljerade berättelse hjälpte FBI att identifiera männen som kapade planet och flög det rätt in i World Trade Centers norra torn.

När telefonen ringde hade Michael Woodward ingen aning om det drama som utspelade sig i luften på flight 11, som tidigare lyft från Boston på väg mot Los Angeles.

Mitt i kaoset berättade Amy Sweeney lugnt och behärskat om de fruktansvärda scener hon bevittnade ombord.

Woodward fick veta att två flygvärdinnor blivit knivhuggna till döds, att en passagerare blödde kraftigt efter att ha fått halsen avskuren och att passagerarna i bakre delen av planet fortfarande var ovetande om vad som skedde när kaparna tog kontroll över planet.

Krängde plötsligt

Ungefär 15 minuter in i samtalet krängde plötsligt planet och ändrade kurs.

Amy Sweeney berättade att planet sjönk snabbt i höjd.

- Säger en flygvärdinna att planet sjunker i höjd snabbt, så är det snabbt. Vi använder inte sådana termer slarvigt, säger Woodward.

Woodward frågade Sweeney om hon kunde titta ut genom fönstret och berätta vad hon såg.

- "Jag ser vatten, jag ser byggnader, jag ser byggnader" sa hon, berättar Woodward.

Sedan var hennes röst borta och i luren hördes endast ett högt surrande ljud.

Medan han hoppades att Sweeney skulle återkomma skrek hans arbetskamrater att ett plan flugit in i World Trade Center. Men han gjorde inte genast kopplingen.

- Jag var på väg att säga "inte nu, vi har en allvarlig situation här", berättar Woodward.

Men innan dess gick den fruktansvärda sanningen upp för honom.

Flight 11 kapades 11 september

Johan Edgar