Experter: Fler hedersmord kan ha begåtts i det tysta

NYHETER

Mordet på Asrin kan vara det fjärde hedersmordet i Sverige på tio år.

Men enligt experterna kan det ha begåtts ännu fler mord i det tysta.

Flera självmord och olyckor kan vara förtäckta hedersmord.

Foto: PETER KNOPP
döljer problemen Många utsatta flickor försöker dölja sina problem för omgivningen. "Jag har sett det bland mina kompisar. Man är väldigt mån om att berätta hur bra det är hemma", säger den kurdiska riksdagskvinnan Nalin Pekgul.

Det finns ingen statistik över antalet hedersbrott i Sverige. Enligt länsstyrelserna i Stockholm, Göteborg och Malmö är minst 400 unga kvinnor i de tre länen utsatta för hot av manliga släktingar.

De personer som jobbar med hotade kvinnor tror att problemet är betydligt större.

Inget sex före äktenskap

- Det kan vara att de inte får ha sex innan äktenskapet, träffa kompisar, ha smink eller att de kommer fem minuter för sent från skolan, säger Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela".

I många fall försöker även de utsatta flickorna dölja problemen för omgivningen.

- Jag har sett det bland mina egna kompisar. Att man är väldigt mån om att berätta hur bra det är hemma, säger den kurdiska riksdagskvinnan Nalin Pekgul.

Även i moderna familjer

- Jag är tycker att jag har haft det ganska bra, men inte så bra. Det är tufft att växa upp i två kulturer. Jag blir misstänksam om någon säger att precis allt är bra.

- Det är planerade mord som hela släkten kan vara inblandade i. I Sverige väljer familjen ofta ut någon minderårig som inte kan straffas att utföra mordet, säger Sara Mohammad.

Men även i familjer som anses som moderna förekommer hedersmord ibland.

- Jag vet flera fall där pappan varit modern och upplyst - men när det kommer till kritan, när det gäller den egna familjen, är det de gamla värderingarna som gäller.

Enligt Sara Mohammed förekommer det arrangerade dödsolyckor med unga invandrarkvinnor.

Något som även Kickis Åhré Älgamo, rikskriminalens expert på hedersmord, bekräftar.

- Familjer åker hem till sina hemländer och mördar kvinnan för att det ska framstå som en olycka, säger hon.

Efter hedersmordet på Fadime har politikerna fått upp ögonen för frågan. Men Sara Mohammad tycker inte att de gjort tillräckligt.

- Det räcker inte med fler kvinnojourer. Man måste jobba mer i förebyggande syfte, redan på grundskolan och dagis, säger hon.

Anna-Maria Wiklund, Jens Kärrman