”Jag har botat hiv-smittade”

Kvacksalveri- anmäld pastor tillbaka i Sverige

1 av 3 | Foto: DRAGO PRVULOVIC
skakar som i trans Monica Mihailescu lider av en svår blodsjukdom. Charles N"difon tog upp henne på scenen och läste en förbön över henne. Trots att hon inte är frireligiös skakade hon som i trans under bönen.
NYHETER

ÄLMHULT

Monica Mihailescu, 69, skakar som i kramp när pastor Charles N"difon blåser på henne.

Han lovar att hennes svåra blodsjukdom ska botas inom 36 timmar.

Förra gången Charles N"difon var i Sverige anmäldes han för kvacksalveri.

Den amerikanske helandeevangelisten Charles

N"difon är tillbaka. Under fem dagar håller han förbön för sjuka och handikappade i Älmhult.

- Det är inte jag som botar, det är Jesus, säger han till Aftonbladet före mötet.

Charles N"difon är inbjuden av Citykyrkan i Älmhult, en fristående frikyrka med rötter i Pingstkyrkan, som arrangerar en Jesusfestival.

Hans medverkan kostar 15 000 kronor om dagen, pengar som pastor Peringe Pihlsäter hoppas att man ska få in på kollekten.

Blev polisanmäld

- Jag var i Sydafrika för ett tag sedan. Där botade jag en hel avdelning på ett kvinnosjukhus. Flera av dem var hiv-smittade, berättar Charles N"difon för Aftonbladet.

Han är Jesusfestivalens stora dragplåster och lockar mängder med människor till mötena, inte minst på grund av den uppståndelse han orsakade när han besökte Hässleholm för ett par månader sedan.

Då anmäldes han för brott mot kvacksalverilagen av överåklagare Sven-Erik Alhem, som ansåg att han utnyttjade svårt sjuka människors utsatta position.

Vill bota sin cancer

Utredningen lades ner eftersom brott inte gick att styrka.

Trots överåklagarens kritik sökte många människor med svåra sjukdomar och handikapp i går desperat pastor N"difons hjälp. Flera hade rest långt för att helandeevangelisten skulle läsa en förbön för dem.

- För två månader sedan fick jag beskedet att jag har elakartad prostatacancer. Jag tror att pastorns förbön gör att det blir bättre, säger Signar Ärlebrant, 68, från Norrköping.

"Min sista chans"

När Monica Mihailescu körs fram i rullstol till Charles N"difon framme vid scenen mässar han att Jesus ska hjälpa henne att bli frisk.

- Jag lider av en sjukdom som gör att kroppen producerar mindre blod. Just nu bara tio procent och därför måste jag få blodtransfusioner varje vecka, berättar hon.

Ända sedan Charles N"difon var i Sverige förra gången har hon velat träffa honom. Nu bäddade hennes man ner henne i bilen och körde från Lund för att hon skulle kunna bli hjälpt av honom.

- Det är min sista chans, säger hon.

Så säger lagen om kvacksalveri

Per-Ola Ohlsson