Så ska bullret stoppas

"Reagera om du störs av musiken på restaurangen"

NYHETER

Kommunistiska manifestet är förlegat.

Bullerstörda svenskar, förena er i stället kring ljudmanifestet!

Det hoppas initiativtagaren bakom Musikaliska akademiens ljudmanifest, Henrik Karlsson.

Foto: magnus sandberg
avkopplande tystnad Docent Henrik Karlsson njuter av lugnet i Botaniska trädgården mitt i Uppsala. Att skapa avkopplande ljudmiljöer är en del av det ljudmanifest som han står bakom.

Ljudmanifestet formulerades 1995. En av punkterna är uppmaningen till alla svenskar att reagera och säga ifrån. Till exempel när restaurangmusiken eller hotellets ventilation har för hög ljudvolym.

Nu tycker Henrik Karlsson att det är dags för nästa steg. Folk måste organisera sig och göra sig hörda.

"Vi behöver ett skönhetsråd"

- Vi behöver ett ljudfrämjande, i form av en opinionsgrupp. Ett slags skönhetsråd som vårdar ljudmiljön, säger han.

Bevakningsområdet kan bli allt från dånande siloanläggningar på landsbygden till glassbilarnas enerverande jinglar i städerna.

Ett statligt ljudmiljöråd, med ett samlat ansvar för ljudmiljön, förordar Henrik Karlsson också.

I dag är ljudansvaret splittrat på Boverket och Naturvårdsverket.

Ljudmiljörådet skulle kunna agera som i Frankrike, där ett sådant råd funnits ända sedan 1982.

Delar ut värstingpriser

Det franska ljudmiljörådet delar ut priser både till goda ljudinitiativ och decibelmarodörer. 1998 fick till exempel franska biografer med hög ljudnivå värstingpriset "Det förstörda örat".

Och evenemanget "Bilfria städer", skapat av rådet, blev en succé när de franska stadsborna plötsligt hörde fågelsång igen och kunde samtala på kaféerna i normal ton. Åtminstone för en dag.

En annan av skaparna bakom ljudmanifestet, Mikael Strömberg, är pessimist och tror att det dröjer innan ett statligt ljudmiljöråd inrättas:

- Tyvärr tror jag det måste till en ljudkatastrof först, ungefär som ett oljeutsläpp. Ett stort akustiskt utsläpp, så politikerna förstår att vi gått över gränsen.

- Själv tycker jag att katastrofen redan inträffat, eftersom nästan 20 procent av befolkningen har tinnitus, säger Strömberg.

Här är uppropet mot ljudterrorn

Ett ljudmanifest för svenska folket. Med det avslutas Aftonbladets serie om buller. I tidigare artiklar har vi bland annat berättat att en miljon svenskar lider av hörselskador. En av dem är Maria Nilsson, 18, som fick tinnitus på skoldiskot. Vi har också skrivit om skräckkonserter där en enda sekunds lyssnande räcker för att drabbas av bestående hörselskador.

Joachim Kerpner