11 september – då ställer SAS in sitt USA-flyg

På årsdagen vill folk inte flyga längre

NYHETER

Terrorattacken sätter sina spår. SAS ställer in två flyg till New York den 11 september. Resenärerna är för få.

- Det var något fruktansvärt det som hände, så jag har full förståelse för dem som tvekar, säger Mimmi Hildebrand, biträdande presschef på SAS.

Foto: AP
TERRORN glöms inte Ettårsdagen av terrorattackerna i USA får många att inte vilja flyga den dagen. Flygbolag har märkt hur antalet passagerare minskar denna dag.

Vi närmar oss den 11 september, en dag som blivit en ny slags fredag den 13. Efter terrorattacken mot World Trade Center på Manhattan sviker flygresenärerna "the Big Apple" på årsdagen.

400 lediga stolar

SAS har sju flyg till USA den 11 september. Två ställs in, ett från Stockholm och ett från Köpenhamn. Båda med destination New York.

- Det är för dålig beläggning. Det är över 400 lediga stolar på båda, säger Mimmi Hildebrand.

Med bara ett hundratal bokningar på de två planen väljer SAS att dirigera om passagerarna till de fem andra flygen, varav ett landar i New York. Mimmi Hildebrand är inte förvånad över det svaga intresset.

- Många evenemang är inställda i New York under den här perioden. Sedan får vi inte blunda för att det kanske finns folk som är rädda också.

Även dagarna före och efter den 11 september sviktar intresset. New York tappar flest resenärer, även om det gäller alla USA-resmål. Reaktionen på det speciella datumet håller i sig några år, tror flygpsykolog Hans Gordon.

- Det blir som magi. I de flesta asiatiska hotell finns inte våning 13, det går från 12 till 14. Det finns en utbredd föreställning om att det är förenat med otur att bo på plan 13. Det här är något liknande, säger han.

"Lätt att förstå"

Att någon skulle utföra en ny terrorattack samma datum och på samma sätt tror han inte.

- Inget talar för det ur ett rationellt perspektiv. Tidigare terroraktioner har varit överraskningsattacker. Men det är lätt att förstå att människor kan känna sig uppskrämda och att de kanske väljer att åka en annan dag, för att det är en obehaglig dag att tänka på.

Malin S Ånell