Kärleken spirar - det är Pride

1 av 2
PUSS PÅ DEJ På Stockholm Pride vågar fler än vanligt visa vad de känner, säger Jenny och Veronika.
NYHETER

Man och man, kvinna och kvinna, man och kvinna. Kärleken spirar i Tantolunden, i Stockholm.

Det handlar om öppenhet, festyra och stolthet.

Eller med andra ord - om Stockholm Pride.

I går körde årets upplaga av Stockholm Pride igång.

Över 15 000 människor väntas besöka Tantolunden - homosexuella, bisexuella, transsexuella och en och annan heterosexuell.

För femte året i rad arrangeras Stockholm Pride och att tillställningen är populär går inte att ta miste på.

En frizon

Över 15 000 personer beräknas besöka Tantolunden.

- Stockholm Pride är mycket öppnare än andra festivaler. Alla sprudlar av glädje och fler än vanligt vågar visa vad de känner, säger Jenny från Norrköping och kysser sin flickvän.

"Pride" som festivalen i dagligt tal kallas fungerar för många som en frizon. Ett par dagar då normen är att vara allt annat än heterosexuell. Gå i kvinnokläder om du är man, kyss någon av samma kön eller gå i läderkläder!

Fördomar är bannlysta och ingen lyfter på ögonbrynen.

I år inleddes festivalen av Rikard Wolff som bland annat slog ner på heterosexuella män - bland annat Alf Svensson. Därefter hissades regnbågsflaggan under högtidliga former av Jean-Pierre Barda.

Och sedan drog musiken igång.

Given succé

Stämningen eskalerade allt eftersom Lambretta, The Moe, Alcazar och Marit Bergman rev av låt efter låt. När Afro-Dite äntrade scenen var succén given.

- Det här är musik som går hem hos homosexuella. Afro-Dite har nog Pridebesökarna att tacka för sin framgång, säger Nicke Johansson, pressansvarig för årets festival.

- I år är Stockholm Pride större än någonsin, både när det gäller antal besökare och artistutbud. Det är en succé.

Förutom tusentals homosexuella och transsexuella besökare tycks också företag och politiker vara måna om att visa upp sig.

- Det är kul att de är här, men i vissa fall känns det lite falskt. Men så är det ju valår i år, säger Per Hansson från Göteborg.

Maria Gners