Hundar smartare än folk tror

Kommunicerar genom sitt skall – och kan räkna

NYHETER

Hundar är bra mycket smartare än vad man tidigare trott. En ny studie visar att människans bästa vän till och med har matematisk begåvning.

Djurpsykologer trodde tidigare att skallet var ett sätt att få uppmärksamhet - inte att kommunicera. Men så enkelt är det inte. Forskare vid universitetet i Davis, Kalifornien är övertygade om att hundar kan prata. De kommunicerar med varandra genom att variera sitt skall i röstläge och takt.

När hundar separeras från sin matte eller husse ger den ofta ifrån sig höga skall. När en främling närmar sig skäller den istället i en lägre tonart, uppger Sophia Yin som är en av de som står bakom den nya studien.

Lekfulla skall känns igen genom att de är höga och oregelbundna.

De amerikanska forskarna får stöd av hundpsykologen Marie Hansson:

- Det håller jag absolut med om. Det är olika typer av saker för olika saker. Glädjeskall låter mycket annorlunda än de "vaktiga" skallen.

Hundarna räknade godiset

Vad gäller räkneförmågan så är det fastställt att hundar har en viss matematisk förmåga. De märker exempelvis om de blir förfördelade och uppfattar att den ena högen mat är större än den andra.

Forskaren Robert Young vid det brasilianska katolska universitetet i Minas Gerais i Belo Horizonte, har kommit fram till att hundar kan räkna.

Han provade sin teori på elva blandrashundar genom att använda sig av hundgodis. Hundarna fick se godiset, sedan sänktes en skärm ner och vid vissa tillfällen ändrades antalet godbitar utan att hunden såg det.

När antalet godbitar ändrades reagerade hunden genom att titta på godiset mycket längre än när antalet var oförändrat. Enligt Robert Young ska det bero på att hunden då inte behövde räkna om antalet godisar.

- Det skulle jag absolut kunna tänka mig stämmer. Det finns betydligt mer i ett hundhuvud än vad man ibland tror, säger Marie Hansson.

Ursprung från vargen ger räkneförmåga

Robert Young hävdar att hundarnas ursprung kan förklara deras förmåga att räkna. Eftersom hundarna kommer från vargarna har de större hjärnbark än många andra djur. Hjärnbarken är den delen som styr den intellektuella förmågan att exempelvis sammanställa, tolka, planera och förutse saker.

Enligt Robert Young kan den matematiska förmågan hos hundens förfader vargen, ha använts till att räkna ut hur många allierade och fiender de hade i flocken.

Smarta hundraser ifrågasätts

Det finns folk som har hävdat att en del hundar är mer intelligenta än andra. En lista har sammanställts av 200 professionella hunddomare. Men Marie Hansson tycker inte att hon kan se sådana skillnader mellan olika raser, utan menar att det beror på andra orsaker.

- De är inte intresserade av att lära sig. De kanske inte ens är avlade för det utan har en avelshistoria som gör dem lite mer frånvarande och inte speciellt alerta, säger hon.

De smartaste hundraserna:

Över 200 professionella hunddomare rankade de 110 smartaste hundraserna.

Läs mer:

Susanna Vidlund