– Min man är homosexuell

Veckans läsarsamtal

NYHETER

 Jessica har varit gift med Richard i sju år. De har haft slitningar en längre tid och flyttat ifrån varandra. Nu har Jessica fått reda på att Richard har ett förhållande med en annan man. Hon är chockad och djupt besviken.

Hur var ert förhållande?

– Vi var bara 20 år när vi gifte oss och jag visste att vi hade olika intressen. Han ville vara ute mer, jag är en hemmakatt. Men jag anade aldrig att han kände sig dragen till män

Du märkte ingenting?

– Jo, det var ofta män som var intresserade av honom. Richard har alltid haft framgång hos både män och kvinnor. Men varje gång jag tog upp det försäkrade han att det var vi och att det bara var fantasier från min sida att han skulle vara bög.

Hur var ert sexliv?

– Jag tyckte att det funkade bra, men nu i efterhand så fattar jag en hel del. Till exempel att vi inte hade sex särskilt ofta. Han hade ibland svårt att få utlösning och ville ofta ta mig bakifrån men då funderade jag inte på det.
Jag känner mig så

lurad och blir riktigt förbannad när jag

tänker på det

Vad har du för tankar om det nu?

– Att jag borde sett det som tecken på att han var homosexuell. Han har ”gjort” mig till en man. Jag känner mig så lurad och blir riktigt förbannad när jag tänker på det. Hur kunde han göra så mot mig? Vem var jag i vårt förhållande? Vad såg han hos mig?

Jag har märkt att många kvinnor får svårt med sin egen självbild efter ett sånt här avslöjande. Det är chockartat och lite som otrohet. Det väcker samma känslor av svek. Man undrar vad vi egentligen hade ihop.

– Ja, precis så är det. Alla de här åren känns bortkastade. Det enda som hjälper är att jag inte är lika svartsjuk som om det vore en annan kvinna.

Nu tänker du rätt. Ert förhållande blir inte mindre värt för det här.

– Ja, kanske, fast just nu tror jag inte att han älskat mig alls.

En partner speglar ju oss själva och om du tror att han sett en man i dig är det klart att du frågar dig vem du är. Nu är det ju inte alls säkert att Richard uppfattat dig så. Många män är bisexuella.

– Jag tror visst att han har sett mig som en man.

Okej. Men även de mest förhärdade homosexuella kan känna kärlek och lust inför det motsatta könet. Det här förminskar inte hans känslor för dig, eller tar bort värdet på era år tillsammans.

Kommentar: Vi tänker ofta att vår sexuella läggning är något en gång för alla fastlagt men så är det inte. Vår identitet skiftar och vi har oändliga möjligheter till utveckling. Identitet är ett flytande begrepp. Det enda som är naturligt är att ha sex. Med vem, hur och när är kulturella aspekter vi lägger på vårt beteende.