”Djurplågeri på skånska slakterier”

NYHETER

MALMÖ

Djur som plågas innan de slaktas. Djur som skrikande hängs upp och töms på blod utan att vara bedövade.

Så går det till på fyra skånska slakterier, hävdar anonyma brevskrivare.

Slakteriernas besiktningsveterinärer tar dock avstånd från beskrivningen.

- Visst kan det förekomma vid enstaka tillfällen att det missas, men det är inget som är satt i system, säger Christer Gyllerup, besiktningsveterinär på Swedish Meats slakteri i Kävlinge.

Lars Lindblom är besiktningsveterinär på ett annat utpekat slakteri, SLP i Helsingborg.

- Visst har vi problem, men inte i den omfattningen och av den typen, säger han.

På SLP handlar problemen i stället om att personalen driver trilskande djur till slakt med hjälp av så kallade elpåfösare, som enligt lagen bara får användas i undantagsfall.

- Det är rätt tufft att få grisar att flytta sig, särskilt när det är varmt, och jag tillbringar mycket tid med att titta på den här biten. Vi är på väg ner till den nivå som är godkänd enligt bestämmelserna, säger han.

Ledsnat på grymheterna

Brevskrivarna säger sig vara slaktare som ledsnat på grymheterna på slakterierna och därför vänt sig till länsveterinären i Skåne, skriver tidningarna Norra Skåne och Skånska Dagbladet.

Länsveterinär Lotta Georgsson har vidarebefordrat brevet till djurskyddsinspektörerna i de berörda kommunerna samt till slakteriernas besiktningsveterinärer för en kommentar.

- Vi bedömer trovärdigheten som ganska låg, men vi kan inte bortse från några anmälningar, säger hon till TT.

De senaste åren har det riktats massiv kritik mot flera slakterier för deras sätt att hantera djuren.

För någon vecka sedan polisanmälde miljökontoret i Uppsala kommun Swedish Meats slakteri i Uppsala för att personalen regelbundet använt elpåfösare. Miljökontoret har dessutom begärt att slakteriet inför bättre rutiner för att kontrollera bedövningen vid avlivning.

Nyligen åtalades även fyra före detta anställda vid Swedish Meats numera nedlagda slakteri i Bollnäs för djurplågeri, alternativt brott mot djurskyddslagen.

Beatrice Palm/TT

ARTIKELN HANDLAR OM