FN: Ingen massaker i Jenin

NYHETER

Israel använde tunga vapen mot civila och hindrade medicinsk hjälppersonal från att arbeta när den israeliska armén intog det palestinska flyktinglägret Jenin i april.

Det skriver FN:s generalsekreterare Kofi Annan i ny en rapport som publiceras under torsdagen och som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Samtidigt konstateras att omkring 200 militanta palestinier använt lägret som bas.

I den försiktigt formulerade rapporten undviker FN att använda ordet massaker om händelserna i Jenin. Däremot slår rapporten fast att påståendena om att så många som 500 människor skulle ha dödats i lägret inte har kunnat beläggas. I stället dödades 52 palestinier och 23 israeliska soldater, enligt rapporten. Den siffran ligger i närheten av Israels uppgifter om antalet dödade.

Intåget i Jenin kom efter ett självmordsattentat i den israeliska staden Netanya i slutet av mars då 28 människor dödades och närmare 140 skadades.

Flera andra palestinska städer belägrades också under dagarna efter attentatet.

I Jenin rådde under flera veckor utegångsförbud och invånarna i lägret var utan el, vatten och telefon. Flera hade också mycket ont om mat, heter det i rapporten.

Det förekom också tillfällen då den israeliska armén inte respekterade medicinska och humanitära organisationers rätt att verka i området. I vissa fall ska ambulanser också ha attackerats.

I rapporten slås också fast att Jenin använts som bas för flera militanta palestinska organisationer som planerat och utfört självmordsattentat i Israel.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan har ombetts att skriva rapporten om händelserna i Jenin sedan en FN-ledd undersökningsgrupp hindrades från att ta sig in i lägret i början av maj för att ta reda på vad som hade hänt.

TT-Reuters