Kuba-svensken kan hållas kvar i USA

Beslut i dag upprör svenska UD

NYHETER

STOCKHOLM

Svensken på Guantanamobasen kan hållas kvar i amerikansk fångenskap på obestämd tid. Det är följden av ett utslag i en amerikansk federal domstol.

Svenska utrikesdepartementet reagerar ilsket och lovar ta upp saken på hög nivå med USA.

- Det är förvånande och vi kan inte förstå hur detta överensstämmer med USA:s internationella förpliktelser, säger UD i ett uttalande för TT.

- Otroligt, utbrister svenskens advokat Peter Althin när han hör domstolens utslag.

Femton av de cirka 600 fångar som USA internerat på Guantanamobasen hade krävt att få ställas inför amerikansk domstol.

Deras begäran avslog av domaren Colleen Kollar-Kotelly.

Guantanamobasen hyrs av USA från Kuba. Det är inte amerikanskt territorium, därför kan det amerikanska rättssystemet inte tillämpas där, konstaterade domaren.

Althin har anlitats av släktingar till den gripne svensken på Guantanamo.

Inga besked

- Jag får inga besked. Jag vet inte ens om mitt brev till svensken kommit fram, säger Althin uppgivet.

Han har också skrivit ett brev till UD som på fredagen lovade att fortsätta att stöta på USA på hög nivå.

Den svenske USA-ambassadören Jan Eliasson var den 8 och den 11 juli i kontakt med amerikanska UD:s rättschef och krävde besked om svensken.

- Vi är beredda att fortsätta påstötningar på högsta nivå, säger UD.

Domaren i Washington noterade att de gripna männen "må ha någon slags rättigheter enligt folkrätten, som Genèvekonventionen. Men deras nationalitet (de är inte amerikaner) och deras geografiska belägenhet är sådan att de inte har rätt att driva sina mål i amerikansk domstol".

Inte krigsfångar

USA har vägrat medge att fångarna formellt är krigsfångar, även om man säger sig behandla dem som sådana.

Svenska UD säger sig fortsätta hävda att fångarna måste betraktas som krigsfångar enligt folkrätten. USA kan inte undandra sig sina internationella skyldigheter. Om USA inte kan bestämma på sina militärbaser, vem kan då göra det?

Men USA är inte i första hand intresserat av de gripna misstänkta terroristernas eventuella brott. USA har tagit fångarna till Guantanamo för att kunna förhöra dem ostört för att kartlägga terroristnätverk och eventuellt förhindra nya planerade terrordåd.

Enligt medieuppgifter greps svensken för några år sedan som misstänkt för stölder i Portugal. Han släpptes efter tre månader i brist på bevis. Därefter begav han sig till Afghanistan där han i så fall skulle ha vistats ett år innan han togs till fånga under kriget.

Thomas Höjeberg/TT