Toppchefer på World Com häktade

NYHETER

NEW YORK

Två tidigare toppchefer vid den konkursdrabbade telekomoperatören World Com greps på torsdagen av FBI för sin roll i den redovisningsskandal som fällde företaget och ytterligare minskade förtroendet för USA:s näringsliv.

Den tidigare finanschefen Scott Sullivan och tidigare controllern David Myers misstänks för bedrägeri och för att ha lämnat in falska dokument till Finansinspektionen SEC. De frigavs senare mot borgen på 2 miljoner respektive 10 miljoner dollar, sedan de fråntagits sina pass och belagts med reseförbud.

I samband med gripandet fördes de två ex-cheferna, klädda i mörka kostymer, i handbojor till ett federalt häkte på nedre Manhattan.

En statsanställd arbetare applåderade när de två männen långsamt passerade.

- Jag arbetar för den federala regeringen och jag har förlorat 9 000 dollar. Vi har förts bakom ljuset, sade han till Reuters.

World Com, som har stämts av SEC för bedrägeri, begärde för en dryg vecka sedan sig självt i konkurs, den hittills största i världen. Bolaget sparkade Sullivan, som pekats ut som ansvarig för redovisningsfifflet. Vd:n Bernie Ebbers tvingades avgå i april.

World Com-härvan beräknas omfatta omkring 35 miljarder kronor och har allvarligt skadat förtroendet för det amerikanska näringslivet.

Om de båda fälls kan de maximalt dömas till 15 års fängelse och kännbara bötesstraff.

TT