Fem personer dödade i israelisk offensiv inatt

Nioårig flicka sköts ihjäl av militär på Gazaremsan

NYHETER

Tungt beväpnad israelisk militär intog de palestinska städerna Nablus och Rafah natten mot fredagen.

Minst fem människor dödades under nattens våldsamheter - däribland en nioårig flicka.

Den israeliska militären intog den palestinska staden Nablus på Västbanken från fem olika håll, uppger den amerikanska nyhetskanalen CNN.

Ett hundratal stridsvagnar, pansarfordon, helikoptrar och stora grävmaskiner rullade in i staden, uppger brittiska BBC.

De senaste dagarna har tusentals människor samlats på gatorna i Nablus för att protestera mot utegångsförbudet som gäller i staden sedan 44 dygn.

Våldsam skottlossning mötte den israeliska militären när styrkorna rulladen in i staden, uppger vittnen i staden som citeras av BBC.

Sköt ihjäl en nioårig flicka

Under natten intog den israeliska militären även den palestinska staden Rafah på Gazaremsan. Stridsvagnar och grävmaskiner intog staden, och de boende uppmanades att lämna sina bostäder.

Minst fyra palestinier dödades under nattens offensiv, uppger nyhetsbyrån AP.

Under natten sköt den israeliska militären även ihjäl en nioårig flicka utanför den israeliska bosättningen Nitzer Hazani på Gazaremsan. Hon sköts utanför sitt hem, men omständigheterna för övrigt kring dödsskjutningen är ännu oklara.

Nattens militäroffensiv är ett direkt svar på onsdagens attentat mot universitetet i Jerusalem, då sju människor dödades och ett tiotal skadades svårt.

Spränger anhörigas bostäder

Den palestinska motståndsrörelsen Hamas har tagit på sig skulden för universitetsattentatet. Minst en av de palestinier som dödades under natten uppges ha varit medlem av Hamas.

Den israeliska militären har nu även börjat attackera de palestinska självmordsbombarnas tidigare hem.

I Hebron sprängdes ett hus där den palestinske självmordsbombare som dödade två personer i en attack i Jerusalem i november förra året tidigare bodde.

Och i Tulkarem förstördes en byggnad där en Hamasmedlem bodde innan han sprängde sig själv och tre israeler till döds i en attack i Netanya i mars 2001, uppger BBC.

Fredrik Rundkvist