Konst på bar hud

NYHETER

Pridefestivalen kom i går att handla om förvandling.

Några klädde ut sig till dragqueens, andra till dragkings.

Och så fanns det en skara som helt enkelt valde att klä av sig.

Foto: Åsa Sjöström
NAKEN KONST Det är något erotiskt över kroppsmålning, tycker Daniel.

Naken – men inte länge till. Ett penseldrag i taget och snart är kroppen täckt med färg.

Huden har förvandlats till ett konstverk.

– Det gäller att skapa ett mönster och täcka så mycket av huden som möjligt. Ju mer färg desto mer påklätt ser det ut, säger Alf.

Kroppsmålningen ägde rum på ett av Stockholms gaygym och Alf som höll i penseln hade fullt upp. Egentligen vände sig arrangemanget bara till män, men några kvinnor hade också sökt sig till lokalen och givetvis fick de också sina kroppar målade.

”Erotiskt”

Sida vid sida stod skaran och väntade på att mönstren skulle växa fram.

– Det är något erotiskt över kroppsmålning. Men det handlar inte om sexuell erotik utan mer om materiell. Det är processen där jag lånar ut min kropp för att måla på som är erotisk, säger Daniel, 36.

För honom har Stockholm Pride en väldigt speciell innebörd. Han är australiensare och åkte för fem år sedan – det året då Pride arrangerades för första gången – till Stockholm. Redan andra dagen mötte han sin pojkvän.

– Sedan dess har jag återvänt till Sverige varje år då Pride arrangeras. I år kanske jag stannar över vintern, ”det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder”, säger han på klockren svenska.

Show i Tantolunden

Samtidigt som kroppar målades pågick en betydligt fartigare aktivitet i Tantolunden: dragshowuppträdanden.

Mängder av dragkings och dragqueens tävlade om uppmärksamheten.

– Att showa på scenen är jättekul. Det gäller att ha utstrålning och publikkontakt, säger Mixie som bland annat rev loss nummer till Samantha Fox och Tina Turner.

Och så kvällens höjdpunkt: De slovenska flygvärdinnorna – och tillika schlagergruppen – Siestre. Under stort jubel framförde de sin show och finallåten New York New York kammade hem stora applåder.

– De var fantastiskt duktiga, både på att showa och sjunga. Jag såg dem på melodifestivalen, men det var givetvis tio gånger bättre att se dem live, säger Johanna Ölund, 18.

Maria Gners

ARTIKELN HANDLAR OM