Toppchefer i handbojor

WorldComs rekordfifflare visades upp för hela USA

1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES och AP
RISKERAR 15 ÅRS FÄNGELSE David Myers, 44, och Scott Sullivan, 40, hämtades av FBI till rättegångssalen. De åtalas för att ha fifflat bort 360 miljarder kronor i skulder.
NYHETER

NEW YORK

Inför allas beskådan, mitt på Manhattans gator, fördes WorldCom-cheferna Scott Sullivan och David Myers i bojor till rättegångssalen av FBI.

De åtalas för att ha fifflat bort skulder på 36 miljarder kronor och riskerar 15 års fängelse.

Den offentliga förnedringen var en del av Bush-administrationens behov av att visa tuffare tag mot storföretagen i USA, för att återuppbygga förtroendet efter en rad gigantiska företagsskandaler.

- Med varje gripande, häktning och åtal sänder vi ett klart, omisskännligt budskap: korrumperade storföretagschefer är inte bättre än simpla tjuvar, säger justitieminister John Ashcroft.

Skulden nytt rekord

Förra veckan fick cheferna för kabeljätten Adelphia Communications utstå samma behandling av FBI.

USA:s näst största telefonbolag WorldCom hade en aktiekurs på cirka 560 kronor 1999, innan fallet började. Nu är den under tio kronor.

När företaget den 21 juli i år gick i konkurs, en räddningsbar variant kallad kapitel 11, var skulderna på över 300 miljarder kronor, nytt världsrekord.

Scott Sullivan, 40, anklagas för att med hjälp av David Myers, 44, ha gömt kostnader på cirka 360 miljarder kronor i företagets balansräkning.

Därmed kunde WorldCom rapportera vinst trots att de förlorade pengar - vilket lurade investerarna på börsen, inklusive mängder av småsparare.

Männen är åtalade för bedrägeri och falskt vittnesmål, och riskerar 15 års fängelse vardera.

100 miljoner i borgen

Sullivan släpptes mot en borgen på hundra miljoner kronor och Myers 20 miljoner i väntan på rättegång. Sullivan lämnade en herrgård i Florida som är under uppbyggnad, värd 100-tals miljoner kronor, i säkerhet.

De hade inga kommentarer när de lämnade distriktsdomstolen på lägre Manhattan här i New York i går.

Enron, Global Crossing, Qwest, Anderson och Xerox är några andra jätteföretag som utreds för liknande bluffbokföringar i USA.

Dow Jones index sjönk med 2, 6 procent och Nasdaq 3,6 procent i går, men det anses bero på rapporter som visade att den amerikanska ekonomins återhämtning är mycket svagare än vad man hade hoppats.

Fredrik Virtanen