”Det är viktigt med rörlig lön”

Styrelse- ordförande Michael Treschow försvarar bonusen

Foto: DRAGO PRVULOVIC/MALMÖBILD
förstår inte kritiken Ericssons styrelseordförande Michael Treschow diskuterade bonussystemet med Aftonbladets Per-Ola Ohlsson i Köpenhamn i går. Treschow vill inte prata om bonus, han föredrar att kalla det rörlig lön: "Bonus låter som något man kan få på bensinmacken. Här gäller det att prestera något för att få mer i lön".
NYHETER

KÖPENHAMN

Michael Treschow försvarar Ericssons bonussystem.

Han kan inte förstå den hårda kritiken från bland annat vikarierande statsministern Marita Ulvskog.

- Kritiken bygger på ett antal felaktigheter. Jag uppfattar det snarare som en kritik mot Ericssons rörliga lönedel.

Aftonbladet träffade i går kväll Ericssons styrelseordförande Michael Treschow i Köpenhamn. Han avbröt tillfälligt sin semester för att bemöta kritiken mot bonusen till Ericssonsanställda.

- Jag föredrar att kalla det rörlig resultatbaserad del av lönen istället för bonus. Bonus låter som något man kan få på bensinmacken. Här gäller det att prestera något för att få mer i lön.

Alla får bonus

Michael Treschow betonar flera gånger under intervjun att det bonussystem som nu kritiseras riktar sig till samtliga anställda.

Det tidigare bonussystemet för Ericssonanställda gällde första halvåret, men eftersom målen inte hade uppnåtts fick ingen någon bonus.

Därför ändrade man den nya bonusen till att baseras på orderingången och förmågan att få betalt.

Liten chans få pengar

- Men det systemet gäller inte koncernledningen. Den har en rörlig del som består av parametrarna operativt resultat och positivt kassaflöde.

- Och jag kan säga att mycket positivt måste hända det närmaste halvåret för att högsta ledningen ska

få några extra pengar.

Men bonusen eller den rörliga lönen som Michael Treschow föredrar att kalla den, är inte lika stor för alla.

Varje anställd inom Ericsson har ett individuellt bonusavtal. Det innebär att chefer på mellannivå och viktiga nyckelpersoner som säljare kan få två, tre månadslöner extra.

För personal på verkstadsgolvet som har mindre möjlighet att påverka resultatet handlar det i bästa fall om en extra månadslön.

"Som ackordslön"

- Detta är inget konstigt. På Ericsson har en del av lönen alltid varit rörlig. Man kan jämföra det med ackordslön, säger Treschow.

Men förstår du inte att småsparare, som ser sina Ericssonsaktier sjunka kraftigt i värde, reagerar när man talar om resultatbaserad lön och bonus samtidigt som företaget är i kris?

- Jag förstår att folk tappar förtroendet för företaget när det presenteras som att vi öser bonusar över folk. Därför försöker jag förklara att den rörliga delen av lönen baseras på en prestation.

Vad kan du göra för att återupprätta förtroendet för Ericsson?

- Vi måste få arbetet att fungera.

- Jag tror att det är viktigt att en del av lönen är rörlig. Inte för att folk ska jobba hårdare, men för att de ska arbeta effektivt och med rätt saker.

Tidigare artiklar

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM