De räddades i sista stund

”Flickorna var minuter från döden”

1 av 3 | Foto: ap
LÄTTNAD OCH GLÄDJE Vänner till de kidnappade flickorna kramar om varann efter beskedet att de räddats.
NYHETER

Två amerikanska tonårsflickor, 16 och 17 år gamla, tvingades på torsdagen under pistolhot följa med en man ut i öknen nära sjön Isabella i Los Angles County. Han letade efter en plats att döda och begrava dem på.

Mannen som senare identifierades som Roy Ratliff tvingade med sig flickorna och åkte senare norrut över hundra miles med dem. Han hade tagit med sig dem ut till en avlägsen plats i öknen när två poliser till sist lyckades hitta och skjuta mannen innan han hann skada flickorna ytterligare.

- Han letade efter en plats att döda och begrava dem på. Troligtvis räddade vi dem i sista stund. Han hade parkerat och det tyder på att han hade hittat platsen, säger sheriffen Carl Sparks till CNN.

Träff med pojkvännerna inträffade

17-åriga Jacqueline Marris och 16-åriga Tamara Brooks var vid vattentornet på Quartz Hill med sina pojkvänner. Det är en plats som är populär bland unga kärlekspar i Los Angeles County på grund av utsikten och avskildheten.

Vid tvåtiden på natten blev flickorna som inte hade sällskap med varandra, kidnappade av en man som var beväpnad med pistol. Han hade tagit sig till platsen i en stulen bil han hade kommit över i Las Vegas. På plats bytte han till en vit Ford Bronco som ägdes av pojkvännen till en av flickorna.

- Han sa till mig att ge honom alla mina pengar. Jag trodde att han skulle döda oss, berättade den unge mannen.

Flickan tvingades sitta kvar i bilen medan hennes pojkvän blev fastbunden med ögonen förbundna vid en stolpe. Under tiden ska mannen ha riktat en pistol mot hans huvud.

- Han sade till mig att han tänkte döda mig men han ville egentligen inte för det. Han ville bara binda mig. Han ville ha bilen. Det lät som om han försökte bestämma sig för om han ville döda mig eller inte, berättar pojkvännen.

Ett andra kärlekspar kom till platsen

När Ratliff skulle lämna platsen, kom ytterligare ett kärlekspar dit. I bilen satt den andra flickan och hennes pojkvän. Mannen ska då först ha försökt tejpa ihop paret i bilen. När det inte fungerade så tejpades ynglingen fast vid ratten. Flickan tog mannen med sig tillbaka till bilen. Sedan lämnade han platsen med de två flickorna med sig.

En av de unga männen lyckades senare frigöra sig och sprang nedför backen och larmade polisen som genast satte in spaning efter bilen. Efter tips lyckades man spåra mannen.

Sköts till döds

Ratliff sköts till döds av polisen. Enligt sheriffen Carl Sparks våldtogs de två flickorna och polisen hade inget annat val än att döda honom. Ratliff var redan efterlyst för våldtäkt i Kern County i nordöstra Los Angeles.

När poliserna kom till platsen avfyrade Ratliff ett skott mot dem genom bakrutan på den vita bilen som han befann sig i. Flickorna befann sig också i bilen och hade blivit tejpade för att inte kunna röra sig.

En polis satt kvar i tjänstebilen medan den andre närmade sig den vita Forden på förarsidan. Då ska Roy Ratliff ha viftat med en pistol och sagt ”aldrig i livet” till honom. Polisen som satt kvar i fordonet avfyrade fem skott och den andre som hade närmat sig bilen sköt fyra gånger, båda utan att träffa mannen som dök ned i bilen. Den misstänkte var alltså fortfarande vid liv när flickorna hjälptes ur bilen av polisen. När Roy Ratliff återigen dök upp med pistolen i handen sköts han av den andre polismannen. Båda skotten träffade mannen i huvudet och han avled omedelbartklockan 12.51 lokal tid.

Chockade men vid liv

Flickorna är svårt chockade och skadade men vid liv. De fördes till sjukhus under eftermiddagen med kunde åka hem efter ett antal timmar. Enligt läkarna ska flickorna, med tanke på omständigheterna, fysiskt vara i tämligen god kondition.

- Jag vet inte om de någonsin kommer att bli som de var innan det här hände. De var väldigt tacksamma över att fortfarande vara i livet men de har en hel del saker att bearbeta, sade Carl Sparks.

Föräldrarna till flickorna var lättade och överväldigade av att få sina barn tillbaka.

- Tack gode gud att ungarna är okej och att de kommer hem nu, sade en av papporna till CNN.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM