Stabilare väder redan till helgen

NYHETER

Ena sidan drabbas av häftiga störtskurar och våldsamma åskoväder.

På andra sidan uppmäts tropiska nätter och värmerekord.

Men nu är det slut på det extrema vädret.

Till helgen blir det betydligt torrare och svalare i hela landet.

- De här skyfallen hör ihop med värmen. Åskvädren som har gett de här skyfallen bildas av den varma och fuktiga luften. De bildas ofta i slutet på juli, början på augusti, säger Anna Hedblom, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Kommer det varma med regniga vädret att fortsätta?

- Nej, nu är det svalare och torrare luft som är på väg söderut. Det blir något svalare, men det kom mer ändå att vara drygt 20 grader varmt.

Störtskurar med mer än 100 millimeter regn på Orust – och samtidigt 34 grader varmt på Gotland. Är det normalt med så här kraftiga variationer i vädret?

- Nu har det varit några dagar med ganska extrema regnmängder. Det är ju inte vanligt, men det sker ju då och då.

Vad beror det här på?

- Luften som ligger över södra Sverige just nu innehåller väldigt mycket fukt. Den här luften har sitt ursprung nerifrån östra Medelhavet, och har passerat Svarta havet på vägen hit, så det är väldigt varm luft som har tagit med sig en massa fukt.

Vad händer med vädret under helgen?

- Under fredagseftermiddagen så fortsätter det att åska en del utanför Västkusten. Men sedan tränger betydligt torrare och svalare luft ner över landet. Till lördagen kommer den att ha rört sig ner över i stort sett hela landet. Så det blir torrare och i allmänhet soligt. En del moln och åska i allra sydligaste Götaland, Skåne och Halland. Men mer stabilt väder, inte så mycket regnskurar och runt 20 grader varmt.

Värmerekord

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM