Ville byta liv efter fängelsevistelsen

1 av 2 | Foto: PRIVAT
två olika sidor Den här bilden visar Tony tillsammans med sina vänner. Han beskrivs som en trevlig och lättsam kille med stadig flickvän. Den nedre visar platsen där en finansman sköts i benet våren 1997. Tony dömdes till fängelse för de skotten.
NYHETER

Han dömdes till fängelse för skotten mot en känd skalbolagskung. När han släpptes var han fast besluten att få ordning på sitt liv.

Ändå hamnade Tony, 26, i bråk med fotbollshuliganer i måndags. Det blev hans död.

– Det är tragiskt att fotbollen fick den betydelsen för honom. Han hade verkligen slitit för att komma på rätt köl igen, säger en vän.

Bilden av Tony är kluven. En trevlig och lättsam kille med jobb, lägenhet och stadig flickvän. Samtidigt hade han kvar kontakterna inom kriminella kretsar.

– Han umgicks med områdets gangstertyper och hamnade ofta i bråk. Men han var den bäste och trevligaste av gangstrarna, säger en bekant från uppväxten i en förort, norr om Stockholm.

Gick utför i högstadiet

Tonys föräldrar kom till Sverige i början av 70-talet. Enligt släktingar var Tony duktig i skolan och hade bra betyg. Men föräldrarna skilde sig och i gymnasiet började det gå utför för Tony.

1997 dömdes han till fem års fängelse för att ha skjutit en finansman i benet. Händelsen blev mycket uppmärksammad.

Fängelset blev en vändpunkt för Tony. Han pluggade in gymnasiet och skaffade sig en utbildning inom IT. Sedan några månader tillbaka jobbade han på ett dataföretag i Stockholm.

– När jag träffade Tony första gången undrade jag vad en kille som han gjorde i fängelse. Han var inte alls den typen. Och jag vet vad jag pratar om, säger en vän från fängelsetiden.

Fotbollsintresset löper som en röd tråd genom Tonys liv. På gott och ont.

Kom alltid på matcherna

Han var själv en begåvad fotbollsspelare och engagerade sig mycket i den lilla fotbollsklubben i området där han växte upp. När livet blev tufft i tonåren var fotbollen hans fasta punkt i tillvaron.

– Han var ofta hemma hos mig och jag litade fullständigt på honom. Han var den typen av kille som alltid dök upp när det var match en söndagsmorgon, säger Tonys gamla tränare.

Uppväxt norr om Stockholm hade AIK varit det naturliga fotbollslaget för Tony. Ändå fastnade han tidigt för IFK Göteborg. Inom supporterklubben Änglarna minns man Tony som den lille mörke killen som alltid dök upp när Blåvitt spelade på Råsunda.

Intresset var fanatiskt

– På den tiden var det inte många stockholmare i medlemsregistret så honom kommer man ju ihåg, säger supporterklubbens presstalesman, Anders Johansson.

Men Tonys fotbollsintresse hade en mörkare och mer fanatisk sida. Vid sidan om Änglarna hade Tony också kontakt med Göteborgshuliganerna i Wisemen. Strax före matchen i måndags möttes huliganerna i sin egen uppgörelse.

Tony blev fotbollsvåldets första dödsoffer i Sverige.

Katarina Sternudd