Supporterpolisen: ”Ingen extrem samling busar”

NYHETER

STOCKHOLM

De så kallade firmorna är egna grupper bland sportklubbarnas supporterskaror med regler för hur överenskomna slagsmål ska gå till. Supporterpolisen Östen Gustafsson säger att drivkraften för de våldsamma supportrarna verkar vara jakten på kickar snarare än hat mot motståndarna.

Östen Gustafsson är sedan nästan tio år tillbaka supporterpolis i Göteborg. Enligt honom är det när något av lagen IFK Göteborg, AIK, Hammarby, Djurgården samt i viss mån Helsingborg möts som det finns risk för bråk mellan firmor. Annars brukar de grupperingarna hålla sig lugna.

- Det är nog ett snitt av samhället. Många av dem har riktigt bra jobb, andra har vanliga jobb, en del är arbetslösa. Några är kriminellt belastade. Så det är ingen extrem samling busar utan det är människor som av någon anledning är fascinerade av det här, säger Östen Gustafsson.

Klyfta mellan fansen

Vad är det då som fascinerar på det sättet att människor söker sig till masslagsmål och kallar det "härligt" och "skoj"?

- Man får en sådan kolossal kick vid uppladdningen, planeringen och vid genomförandet att det nästan är som en drog för dem. Grejen är att man får den här jättekicken, och vad vi förstår är det mycket det som är drivkraften, inte hatet mot motståndaren, säger Östen Gustafsson.

I sitt arbete har han sett hur avståndet mellan de organiserade huliganerna och resten av supportrarna ökat.

- Det har mer och mer gått åt det hållet att det blivit en klyfta där emellan och huliganerna går sin egen väg. En del tar mer eller mindre avstånd från de organiserade supporterklubbarna och där har det blivit en klyfta.

Har hederskodex

På Internet finns flera webbplatser och forum där huliganverksamheten diskuteras flitigt. Där finns referat från tidigare uppgörelser, diskussioner om slagsmål som varit och vilken liga som är ledande för tillfället. Tonen mellan grupperna är inte nödvändigtvis präglad av hat. Motståndare som anses ha slagits väl och schysst får beröm. En av reglerna är att ett möte inte ska innehålla några vapen. En uppgörelse kallas i allmänhet för "box" som i boxning. Det är inte heller legitimt att misshandla motståndarlagets supportrar hur som helst. "Julgranar", en benämning på vanliga supportrar som bär klubbfärger och inte är intresserade av våld, ska vara en fredad grupp.

- De har trots allt en viss hederskodex. Man ger sig aldrig på vanliga fotbollssupportrar eller vanligt folk, i så fall är det ett misstag. Man vill ju möta likasinnade, säger Östen Gustafsson.

Ett exempel på när de reglerna inte efterlevdes var händelsen i Göteborg förra hösten då en Hammarby-supporter misshandlades så svårt med ett tillhygge att han fick allvarliga skallskador.

- Men det var ett misstag, alltså. Så ska det inte vara och så vill man inte ha det. Man vill inte att några "julgranar" eller vanliga supportrar ska bli lidande, säger Östen Gustafsson.

Tidigare artiklar:

Daniel Persson/TT