”Firmorna får för mycket makt”

NYHETER

STOCKHOLM

På 80-talet hade Malmö FF Sveriges värsta fotbollsfans.

Men för tio år sedan började ligisterna att kartläggas. De motarbetades gemensamt av fansen, klubben och polisen.

MFF Supports ordförande Peter Åhlander menar att andra klubbar måste agera på liknande sätt.

- Jag har länge sagt att det kommer att krävas människoliv innan man gör något. Nu är vi där och det är tragiskt, säger han.

Efter den andra SM-finalen mellan Malmö FF och IFK Göteborg på Malmö Stadion 1987 drabbade hundratals supportrar samman. Bråket kallas det värsta huliganbråket i Skåne och är ett av de mest omfattande i svensk fotbollshistoria.

På den tiden hade MFF enorma problem med nazist- och rasistfalanger som reste runt på de allsvenska arenorna och skämde ut sig.

- Misshandel, bråk och skadegörelse - det var huliganbeteende och fylleceller hela tiden, säger Åhlander.

Frös ute

Men när Malmö FF:s Supporterklubb lades ner i början på 90-talet och nya MFF Support startade samlades representanter från de fredliga fansen, polis och MFF för att ta itu med problemen.

- Det handlade om uppskattningsvis ett 30-tal personer och polisen visste vilka de var. Tillsammans frös vi ute bråkmakarna. MFF Support vägrade att ha dem i klacken och krävde till och med att de skulle portas från arenan, berättar Åhlander.

Efter några år hade så gott som samtliga rötägg försvunnit.

- Men vi fortsatte att jobba hårt för att se till att de inte kom tillbaka. Vi jobbar fortfarande. Man måste ta tag i problemet innan det är ett problem - annars kan det vara för sent.

Under de senaste åren har det bara varit ett rejält bråk, enligt Åhlander. Det skedde efter cupmatchen mot Helsingborg 2000.

- Då samlades vi till ett möte omgående. Vi bjöd in representanter från MFF, polis och press för att belysa händelsen. Sedan dess har det inte hänt något, förutom en del småbråk när vi möter Helsingborg.

Förstår inte AIK

Vad ligistgrupperingarna inom supporterklubbarna står för är tydligt.

- De är kriminella, säger Åhlander.

Därför har han svårt att förstå hur exempelvis AIK och Black Army har hanterat situationen med de våldsbenägna supportrarna i den så kallade Firman Boys.

Solnaklubben har bland annat låtit missbelåtna medlemmar av Firman Boys tala med tränarna Stuart Baxter, Olle Nordin och Peter Larsson efter matchslut.

Åhlander understryker att man genom ett sådant agerande låter de våldsamma supportrarna bli en maktfaktor.

- Jag tycker att man ska strunta helt i dem, inte ge dem något. Som det är nu låter man firmorna utveckla sig som de vill. Antingen är man emot dem eller med dem.

Han säger att han vet att det är svårt att komma åt de så kallade firmorna och att många av ligisterna inte ens ser matcherna utan bara är ute efter att slåss.

- Jag vet också att klimatet är hårdare i Stockholm, men nu har det gått så långt att Black Army måste starta om, kanske till och med byta namn. Jag känner massor med bra killar i Black Army men många andra förknippar dem med Firman Boys - och deras stadgar liknar ju inte direkt varandra.

Tre städer

Åhlander betonar att det inte bara är AIK och Black Army som har problem.

- Övriga Stockholmsklubbar, Göteborg och Helsingborg är väl de som varit inblandade i samtliga bråk de senaste åren. Alla parter måste agera, inte minst samhället, säger Åhlander.

MFF Support-ordföranden tycker att många har blundat för problemet för länge.

- Det tragiska är att man länge har sett åt vilket håll det är på väg. Jag har sagt att det kommer att krävas människoliv innan samhället agerar, precis som det var med nazistvågen i början på 90-talet. Det man kan hoppas nu är att alla har vaknat på allvar, säger han.

Tidigare artiklar:

Mathias Gurestam/TT

ARTIKELN HANDLAR OM