Misshandlade fotbolls- supportern avled

NYHETER

Skallskadorna efter misshandeln var för allvarliga.

På fredagsmorgonen avled den 27-årige IFK Göteborg-supportern.

Bråk mellan fotbollshuliganer har nu skördat sitt första dödsoffer i Sverige. Polisen drar nu i gång en mordutredning, men än så länge finns det ingen misstänkt för dådet.

Det var i måndags kväll som ett 50-tal supportrar från Wisemen, IFK Göteborg respektive Firman Boys, AIK bestämde tid för att slåss vid Högalidsparken i närheten av tunnelbanestationen Hornstull på Södermalm i Stockholm.

Det våldsamma slagsmålet slutade med att en 27-årig man, liggande medvetslös på marken, fick ta emot sparkar och slag mot huvudet och kroppen.

Mannen som bodde i Stockholm men var IFK Göteborg-supporter ådrog sig svåra skallskador. Trots att läkarna på Karolinska sjukhuset gjorde allt de kunde gick inte mannens liv att rädda.

Klockan 06.37 på fredagsmorgonen dödförklarades mannen.

- Hans tillstånd försämrades under torsdagen och det fanns inget som läkarna kunde göra, säger Margareta Hamark vid Karolinska sjukhusets pressjour.

Dådet rubriceras som mord av polisen. För närvarande arbetar fyra man vid supporterpolisen med utredningen och efter helgen förstärks arbetsgruppen med fler personer. Hittills har spaningarna inte lett till någon misstänkt, trots att vittnesuppgifter och andra tips kollats upp.

Ett brott mot huliganernas regler

I huliganernas värld anses händelsen ett överträdande av spelreglerna.

  Ett regelbrott som kräver hämnd.

  - Dör han tar det hus i helvete, sa en Wisemen-anhängare till Aftonbladet tidigare i veckan.

Firman Boys har tagit avstånd från den grova misshandeln.

Pappan vill stoppa våldet

Pappan till 27-åringen vädjar nu till alla fotbollssupportrar att sluta slåss. Han sade till SVT:s lokala nyhetsprogram ABC att han inte vill ha hämnd eller veta vem som misshandlade hans son till döds. Han vill bara att våldet ska ta slut.

AIK beklagar det inträffade

I ett nyhetsbrev beklagar AIK det inträffade och tar avstånd från våldet. Klubben vill inte förknippas med våld och vill arbeta för att fotbollsevenemang ska vara trygga för alla att gå på.

”Vi beklagar djupt det inträffade och våra tankar går i första hand till de anhöriga.

Alla typer av våld i samhället är oacceptabelt. När det dessutom sker med fotbollen som täckmantel känner vi oss bedrövade” skriver AIK på sin hemsida.

Minnestexter på nätet

"Våra tankar går till honom och hans familj, släkt och vänner" står det på IFK Göteborgs hemsida.

På supporterklubben Änglarnas hemsida har man skrivit en minnestext där det bland annat står:

"Ingen känner honom, eller vet något om vad som hände på Södermalm, som ger någon rätt att säga ”det var rätt åt honom”. Den som tar de orden i sin mun respekterar inte andra medmänniskors rätt till livet och förtjänar inte respekt själva."

Tidigare bråk mellan huliganer:

Tidigare artiklar:

Susanna Vidlund, Marcus Noterius