Tågtrafiken stoppades efter brand i tåg

NYHETER

Malmö

Två bränder utbröt i tåg på Malmö central på fredagsförmiddagen och tågtrafiken fick stängas av i en halvtimme. En 62-årig man anhölls på banområdet och är nu misstänkt för mordbrand.

Den större branden upptäcktes vid nio-tiden i en liggvagn på nattåget från Berlin en timme efter det att passagerarna lämnat tåget. Två bäddar i en vagn brann, men en tåganställd lyckades släcka elden med hjälp av en handbrandsläckare. Han rökskadades lätt under insatsen.

Sveriges Radio Malmöhus rapporterar att denna brand hade föregåtts av en annan mindre brand strax efter klockan halv sex i ett tomt X 2000-tåg på Malmö C. Denna gång var det en tidning i en stol som brann. Även denna brand kunde snabbt släckas av tågpersonal.

62-åringen greps i samband med utryckningen till den senare branden och stod då på banområdet. Enligt vittnesuppgifter hade han befunnit sig i närheten av nattåget vid tidpunkten för branden.

Vittnen har också observerat en man vid X 2000-tåget och polisen arbetar med att jämföra dessa uppgifter med 62-åringens signalement.

Han var vid 15-tiden på fredagseftermiddagen misstänkt för att ha anlagt båda bränderna.

- När två bränder uppstår så nära varandra är de nästan alltid anlagda, kommenterade Björn Totting, brandingenjör på Malmö räddningstjänst, till TT.

På grund av säkerhetsrutinerna i samband med bränder bröts strömmen till hela stationsområdet. Delar av tågtrafiken till och från Malmö central stoppades. Strax efter klockan tio på förmiddagen var dock trafiken i gång igen och enligt Banverkets presstjänst blev vissa tåg till och från Malmö mellan 5 och 30 minuter försenade. Totalt berördes 13 tåg av stoppet.

TT