Misstänkt mordbrännare anhållen i Lund

NYHETER

Lund

En man i 60-årsåldern anhölls på fredagsförmiddagen misstänkt för att ha anlagt branden i ett kulturminnesmärkt korsvirkeshus i centrala Lund tidigare på morgonen.

Mannen kom självmant till platsen och tog kontakt med polis och räddningspersonal.

Klockan halv sex på morgonen upptäckte en förbipasserande väktare att det slog ut lågor från andra våningen på det flera hundra år gamla korsvirkeshuset, som ligger granne med Lunds universitet och Lunds stadsbibliotek.

Några minuter senare var brandkåren på plats och under två timmar arbetade 35-40 brandmän från sex olika brandstationer med att få elden under kontroll och förhindra spridning till omkringliggande hus.

De två lägenheterna i fastighetens ena flygelbyggnad utrymdes och all trafik på gatorna runt huset stängdes av.

På andra våningen i den brinnande byggnaden fanns en lägenhet och på bottenvåningen en klädbutik och ett kafé. Vinden och ovanvåningen totalförstördes medan bottenvåningen är rök- och vattenskadad.

Den tekniska undersökningen inleddes under förmiddagen, men på grund av rasrisken hade polisens kriminaltekniker vid lunchtid ännu inte kunnat undersöka lägenheten.

- Vi har haft kontakt med alla lägenhetsinnehavare i byggnaden och flygelbyggnaden, totalt tre stycken, och de har klarat sig, säger räddningsledaren Per Björkman till TT.

- Om det har funnits någon annan i huset kan vi inte svara på. Än så länge har vi inte påträffat någon.

Polisen vill inte säga om den 60-årige Lundabon, som misstänks för grov mordbrand, varit bosatt i fastigheten eller har någon koppling till fastighetsägaren eller någon av hyresgästerna.

Det glödde fortfarande i trästockarna i byggnadens fasad på förmiddagen och eftersläckningsarbetet väntades pågå under dagen.

På grund av rasrisken har gatan utanför huset spärrats av, vilket påverkade busstrafiken genom Lund. Husets ena gavel har redan rasat in.

Beatrice Palm/TT