Jippii! Sommar i augusti också

Vädergurun: Högtrycket snart tillbaka

NYHETER

MALMÖ

Grattis alla ni som fortfarande har semester.

Det soliga och varma vädret fortsätter en bra bit in i augusti.

- Det blir ett avbrott med sämre väder nästa vecka, men värmen kommer tillbaka, säger Aftonbladets väderexpert Wolfgang Röder.

Foto: HOMAS JOHANSSON
FORTSÄTT BADA Får Wolfgang Röder rätt - och det får han oftast - fortsätter sommarvärmen in i augusti.

Redan tidigt i våras sa den tyske meteorologen Wolfgang Röder att vi skulle få ett högtryck i slutet av juli som skulle ge riktigt sommarväder ett par veckor.

Nu ser det ut som om augusti till och med kan bli varmare än vad han tidigare trodde.

- Jag räknar med att det blir högre medeltemperaturer för månaden i hela Sverige. Allra varmast blir det längst ner i söder.

Sämre en vecka

Men från söndag eller måndag blir det en period med sämre väder. Den ser ut att kunna hålla i sig sex, sju dagar.

- Därefter växer sig ett högtryck in över Skandinavien på nytt. Och eftersom insjöarna och Östersjön redan är uppvärmda blir det fler tillfällen att bada.

Däremot är det slut med sommaren när vi går in i september. De första dagarna börjar med lågtryck och kyligare luft.

- Enstaka dagar kan det bli soligt och fint i september, men det blir ingen sen sommar som det varit vissa år, säger Wolfgang Röder.

Fick rätt

Den långtidsprognos för den svenska sommaren som Wolfgang Röder ställde tidigt i våras, med utgång från sitt digra material av väderstatistik och studier av luftmassornas vandring över jordklotet, har visat sig stämma ganska bra.

Han förutspådde att det skulle bli soligt och varmt i slutet av maj och de första två veckorna i juni, vilket det också blev.

Han hade också rätt med att det blev mer regn och rusk från mitten av juni, men han är själv missnöjd med sin prognos för juli.

- Det blev varmare än vad jag trodde. Först i slutet av juni insåg jag att tendensen var att det skulle bli högre medeltemperaturer i juli.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM