Pappans bön: ”Sluta slåss”

”Tony var en varm och lojal ung man”

NYHETER

Hans äldsta son är död - ihjälslagen av fotbollshuliganer.

Men Tonys pappa talar inte om hämnd och känner ingen ilska.

Han vädjar om ett slut på våldet.

- Våld skapar våld och hämnd skapar hämnd. Man måste kunna vara kompis och titta på fotboll tillsammans. Det är löjligt att slåss om fotboll.

Rösten är torr och sträv. Han har inte sovit ordentligt på många nätter. Tillsammans med den närmsta familjen har han vakat vid Tonys bädd på Karolinska sjukhuset. Under de korta stunder han har varit hemma har telefonen gått varm. Släkt, vänner och journalister har frågat om Tonys tillstånd.

Tony dödförklarades

I går natt gjorde läkarna de sista mätningarna av aktiviteten i Tonys hjärna. Vid halvsju-tiden på morgonen blev han medicinskt dödförklarad.

- Vi fick veta i tisdags att det inte fanns mycket hopp. Men jag har inte förstått det än, säger pappan.

- Min son och jag var goda vänner. De gånger jag var ute med honom och hans kompisar var det alltid så bra stämning. Ungdomarna roade sig och ingen brydde sig om vilket fotbollslag de andra hejade på. Det kom som en chock att min son skulle råka ut för det här.

"Ställde alltid upp"

Pappan vänder sig emot bilden av Tony som fotbollshuligan och våldsverkare. Han beskriver sin son som en varm, godhjärtad och mycket lojal ung man. Lojal mot sina vänner och sin familj. Alltid beredd att ställa upp när någon behövde hans hjälp.

- Någon gång pratade vi om det här att det blir bråk innan matcherna. Han tog avstånd från det. Men hans intresse för fotboll var enormt. Det var hans liv.

Vad säger du om de som talar om att hämnas din sons död?

- Det är jag emot. Sluta med sådana tankar.

- Jag vill inte veta något om dem som dödade min pojke.

Katarina Sternudd