Han kämpade för att ordna upp sitt liv

NYHETER

Han dömdes till fängelse för skotten mot en känd skalbolagskung. När han kom ut var han fast besluten att få ordning på sitt liv.

Ändå hamnade Tony, 26, i bråk med fotbollshuliganer.

I går stängde läkarna av respiratorn.

Klockan 06.37 i går morse avled Tony på Karolinska sjukhuset till följd av kraftiga skallskador. Han föll i koma efter att han misshandlats av rivaliserande fotbollsfans i centrala Stockholm i måndags kväll. Han vaknade aldrig upp.

– Det är tragiskt att fotbollen fick den betydelsen för honom. Han hade verkligen slitit för att komma på rätt köl igen, säger en vän.

Bilden av Tony är kluven. En trevlig och lättsam kille med jobb, lägenhet och stadig flickvän. Samtidigt hade han kvar kontakterna inom kriminella kretsar.

Problem i gymnasiet

Tonys föräldrar kom till Sverige i början av 70-talet. Enligt en släkting var Tony duktig i grundskolan och hade bra betyg. Men föräldrarna skilde sig och i gymnasiet började det gå utför för Tony.

1997 dömdes han till fem års fängelse för att ha skjutit en finansman i benet. Fängelset blev en vändpunkt för Tony. Han pluggade in gymnasiet och skaffade sig en utbildning inom IT.

När tre år av strafftiden hade gått släpptes han. Sedan några månader tillbaka jobbade han på ett dataföretag i Stockholm.

Fotbollsintresset löper som en röd tråd genom Tonys liv.

På gott och ont.

Han var själv en begåvad fotbollsspelare. När livet blev tufft i tonåren var fotbollen hans fasta punkt i tillvaron.

Kom alltid på match

– Han var ofta hemma hos mig och jag litade fullständigt på honom. Han var den typen av kille som alltid dök upp när det var match en söndagsmorgon, säger Tonys gamla tränare.

Uppväxt norr om Stockholm hade AIK varit det naturliga fotbollslaget för Tony. Ändå fastnade han tidigt för IFK Göteborg.

Men Tonys fotbollsintresse hade en mörkare sida. Vid sidan om Änglarna hade Tony också kontakter inom Göteborgshuliganerna Wisemen.

Tony var tillsammans med den lilla grupp från Wisemen som gick i fronten för att möta AIK-supportrarna. Men frontgruppen hamnade snabbt i underläge. Och medan resten av Wisemens slagskämpar drog sig tillbaka var Tony ensam kvar.

Han blev fotbollsvåldets första dödsoffer i Sverige.

Katarina Sternudd