Sömnbrist kan ge hjärtinfarkt

NYHETER

Se till att få dina åtta timmars sömn per dygn.

Sömnbrist ökar risken för hjärtinfarkt, visar ny forskning.

Om du dessutom jobbar mycket övertid är risken tre gånger så stor att hjärtat kollapsar.

Det är japanska forskare som slår larm om vådan med för lite sömn under lång tid. Sömnforskare världen över har tidigare känt till att sömnbrist i sig är en hälsorisk.

Men de japanska forskarna har kopplat samman uppgifterna om patienternas sömnvanor med deras livssituation i övrigt.

- Jobbar man mycket övertid så brukar man ju vara stressad och då sover man också sämre. Blir arbetsveckan tillräckligt lång minskar också möjligheten att sova, säger Torbjörn Åkerstedt, professor och sömnforskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

Tidigare forskning som gjorts i Sverige visar att kroppen reagerar kraftigt redan efter en vecka med för lite sömn. Mindre än fem timmars sömn per dygn är direkt skadligt om det får pågå en längre tid.

Men småbarnsföräldrar och pensionärer med tidiga morgonvanor behöver inte oroa sig alltför mycket. Kroppen klarar att dela upp sömnen i små snuttar utspridda över hela dygnet. Det går också att ta igen förlorad sömn och öva upp förmågan att sova mindre.

- Rent teoretiskt räcker det om man sover 10-15 minuter i taget bara man får ihop till åtta timmar per dygn. Gamla människor brukar sova för lite på natten. Men det tar de igen genom att nicka till framför tv:n, säger Torbjörn Åkerstedt.

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM