”Ge rättvisa åt min son”

Pappan vädjar: "Få hem honom"

1 av 3 | Foto: PRIVAT
svensk medborgare Mehdi-Muhammed Ghezali, 23, är en av de 600 av USA misstänkta terrorister som hålls fångna i burar på den avlägsna Guantanamobasen på Kuba. "Min son är helt rättslös", säger hans far, som vill att Mehdi-Muhammed åtminstone ska få en rättegång.
NYHETER

ÖREBRO

Svenske Mehdi-Muhammed Ghezali, 23, hålls fången i en bur på Kubas östspets. Han är krigsfånge, stämplad som terrorist av USA.

Trots det får han ingen rättegång.

Nu vädjar hans pappa till den svenska regeringen:

- Få hem min pojke till Sverige igen.

Mehdi Ghezali sitter vid köksbordet hemma i radhuset i Örebro med en kaffekopp framför sig. Han ser lugn och sansad ut, men skenet bedrar. Någonting inom honom har gått sönder.

- Jag är sjuk. Jag vaknar varje natt och kan inte somna om, säger han och stryker långsamt med handen över pannan.

Hans son, Mehdi-Muhammed, 23, är en av de 600 av USA misstänkta terrorister som hålls fångna på Guantanamobasen på Kubas östspets.

Oklara anklagelser

Mehdi-Muhammed greps av amerikansk militär i Afghanistan för över ett halvår sedan. Ingen vet vad exakt han står anklagad för eller hur han mår. Det är oklart om han tillhörde al-Qaida eller de talibanska styrkorna.

Eftersom Guantanamo inte ligger på amerikanskt territorium gäller inte vanliga amerikanska lagar. Amerikanska fångar har förts till USA för rättegång.

Den åtalade amerikanske talibanen John Walker Lindh förväntas dömas till 20 års fängelse. Som amerikansk medborgare har han rätt till viss kontakt med släkt och vänner.

Icke-amerikaner förvägras samma rättsskydd. De kan inte få sina fall prövade i amerikansk domstol och kan därför hållas fångna på ön på obestämd tid.

"Han är rättslös"

Min son är rättslös, säger Mehdi Ghezali, som sett många av sina tidigare vänner försvinna sedan sonen tillfångatogs av USA.

Senast han hade kontakt med sin son var i juni i fjol. Då var sonen i London för att studera.

- I slutet av december fick vi reda på att han tillfångatagits i Afghanistan, säger pappa Mehdi.

- USA vet inte sanningen om min son. Jag är säker på att han är oskyldig. Varför skulle han, en vanlig student, strida på talibanernas sida? Han har inte ens gjort militärtjänsten.

Via advokaten Peter Althin har Mehdi Ghezali skickat flera brev på svenska och engelska till sonen på Kuba. Men det har inte gått att få någon bekräftelse på att breven kommit fram.

- Jag är inte säker på att min son lever. Jag vet att han skulle svara om han mådde bra.

Mehdi Ghezali känner sig besviken på den svenska regeringen.

- Min son är född i Sverige, men han behandlas inte som en svensk. Vi har inte samma rättigheter som andra svenskar. Jag kräver att min son utlämnas till Sverige - som en svensk medborgare, säger han.

"En schyst kille"

Tony Lilja, 23, är en av Mehdi-Muhammeds äldsta och närmsta vänner. De har gått i samma skola och spelat basket och fotboll ihop. Tony beskriver sin barndomsvän som en ordentlig och schyst kille.

- Han var duktig i skolan och hjälpte till mycket hemma. Han var den typen som skojade bort ett bråk.

Åren 1998 och 1999 var Mehdi-Muhammed tillsammans med Miranda, i dag 21 år. Hennes mamma Marie-Louise Ericzon, beskriver dotterns före detta pojkvän som en "fin, normal kille".

Nneka Amu