Minst tio döda i sprängattentat

NYHETER

Ett nytt bombdåd har inträffat i Israel. En buss som var på väg från Haifa till Safed i norra Israel exploderade plötsligt.

Hamas har tagit på sig ansvaret för attentatet och säger att det är en hämnd för Hamas-ledaren Salah Shehadehs död förra månaden.

Foto: reuters
Bussen totalförstördes av bomben. Minst tio personer dödades.

Enligt AP miste tio människor livet i morgonens attentat. Sjukhuset i området hade på morgonen tagit emot 26 skadade, nio av dem med livshotande skador.

På söndagsmorgnarna är vägarna i området fulla med soldater på väg tillbaka till sina förläggningar efter helgledigheten. Enligt uppgifter var det flera soldater som färdades på den söndersprängda bussen.

Ögonvittnen berättar att en eldkvast skar genom fordonet sedan bomben detonerats, enligt Reuters.

Ett annat vittne, Pinhas Cohen, säger till AP att hela taket sprängdes bort.

- En soldat kom ut med ansikte och uniform täckt med blod, fortsätter han.

- Han fick första hjälpen av två araber från en restaurang i närheten.

I området för explosionen är säkerheten hög. Den person som placerat ut bomben, eller sprängt sig själv, kan ha klivit på bussen obemärkt vid ett av de många stopp bussen gör.

Hamas bakom dådet

Den palestinsk islamistiska organisationen Hamas har tagit på sig ansvaret för dådet och varnar i ett flygblad för fler attentat.

I ett meddelande till en tv-station skriver Hamas att en självmordsbombare detonerat bomben som det andra ledet i hämnden för Hamas-ledaren Salah Shehadehs död. Shehadeh dödades tillsammans med 14 andra när Israel bombade hans hus i förra månaden.

Hamas har också tagit på sig ansvaret för bomben som dödade sju personer, varav fem amerikaner, vid ett universitet i Jerusalem i förra veckan.

Flera döda i Jerusalem

På söndagen öppnade även en 19-årig palestinier eld mot en israelisk bil i östra Jerusalem. Enligt israelisk radio dödades två personer, förutom gärningsmannen själv som sköts ihjäl av polis.

Skottdramat ägde rum vid Damaskusporten i centrum av stadsdelen. Minst 14 personer uppgavs ha skadats.

Flera blodiga attentat i Israel i år

Frida Johansson, TT

ARTIKELN HANDLAR OM