Bilbomb dödade två i spansk turistort

NYHETER

Minst två människor, en man och en liten flicka, dödades och flera skadades när en bilbomb på söndagskvällen exploderade i turistorten Santa Pola, strax söder om Alicante i Spaniens sydöstra hörn, uppgav polisen.

Bilen stod parkerad framför en polisstation och bomben exploderade nära en grupp personer som stod och väntade på en buss. Den flicka som dödades fanns i sitt hem när bomben exploderade. Hon dödades av fallande möbler som kom i rörelse av tryckvågen. Den 6-åriga flickan var dotter till en polisman.

Det var osäkert hur många som skadats. Enligt spansk radio skadades 25 personer, fyra av dem allvarligt. Men en talesman för Röda Korset uppgav att närmare 40 personer kan ha skadats.

- Polisstationen ligger precis vid ingången till centrum och vid den här tiden är det många som passerar på väg till och från stranden, sade Röda Korsets talesman.

De materiella skadorna efter explosionen, som ägde rum vid 20.30-tiden, var stora, sade poliser på plats till spansk radio.

Spanska medier lade snabbt skulden på den baskiska separatiströrelsen ETA, som i samband med EU-toppmötet i juni sade att gruppen planerar att slå till mot turistmål i landet.

Men det fanns inga uppgifter om att det skulle ha förekommit några hot innan explosionen ägde rum.

Tidigare under året har ETA fått skulden för sammanlagt nio bilbomber. 42 personer har skadats i attackerna.

Santa Pola har drygt 10 000 invånare och är ett populärt semestertillhåll för bland annat spanska politiker.

TT-AFP