- Det är orimligt

Persson kräver svar från USA om Kuba-fången

NYHETER

BJÖRKVIK

Statsminister Göran Persson kräver att den svenske 23-åringen som hålls fången på Kuba ska få en rättvis rättegång.

- I ett rättssamhälle kan vi inte ha folk häktade på det här sättet. Det är orimligt och det tror jag även amerikanarna begriper, säger Persson.

Foto: URBAN ANDERSSON
kritisk mot USA Göran Persson är bekymrad över Mehdi-Muhammed Ghezalis situation. Persson har krävt svar från USA om hans status.

Persson är bekymrad över Mehdi-Muhammed Ghezalis situation på Guantanamobasen på Kuba.

Vid en pressträff efter statsministerns tal i Björkvik i Södermanland i går gjorde Persson klart att han är kritisk mot hur USA behandlar svensken, som supermakten stämplat som terrorist.

- Vi har i förra veckan talat med USA:s chargé d'affaires om mannens status. Det är viktigt att få utklarat om han är krigsfånge eller vanlig förbrytare.

Svar inom en vecka

Fick ni svar?

- Jag tror att vi ska få det inom en vecka. Och när vi får det så vet vi och till dess får vi vänta med att ha en slutlig uppfattning.

- Men det är otillfredsställande att en person ska sitta fängslad på det här viset och inte få någon rättegång, jag tror även andra länder börja ställa sådana krav.

Om regeringen inte får ett svar som ni är nöjda med, vad gör ni då?

- Då får vi försöka på något annat sätt, vilken metod vi ska använda för att komma runt problemet vet jag inte.

- Men vi ska självfallet inte ge oss bara för att vi får ett otillfredsställande svar, då hittar vi en ny metod. Men först väntar vi på besked.

Viktigast är alltså att mannen får en rättvis prövning?

- Ja, absolut. I ett rättssamhälle kan vi inte ha folk som sitter häktade på det här sättet under rätt svårartade förhållanden, i ett halvår dessutom. Det är orimligt och det tror jag även amerikanarna begriper.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM