Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

”Om han gjort något fel är en annan fråga”

    Här är frågor och svar om svenske Kuba-fången Mehdi-Muhammed Ghezali, 23.

USA vägrar att tala om varför han greps och vad han står anklagad för. Han får inte ens en rättegång.

Advokat Thomas Olsson kallar USA:s agerande för en rättsskandal.

Thomas Olsson var ombud för den före detta terroristutpekade svensken Abdirisak Aden, som nu rentvåtts och fått upprättelse av USA.

Varför ska man bry sig om en terrorist-anklagad svensk som sitter fängslad på Kuba?

- 23-åringen är svensk medborgare och som sådan har vi en skyldighet att värna hans rättigheter. Det är inte okej att man isolerar människor utan att ge dem någon möjlighet att kunna försvara sig mot de anklagelser som riktas mot dem. Han har rätt att veta vad han står anklagad för så att han kan försvara sig. Dessutom har han rätt till juridisk rådgivning och ett juridiskt biträde.

- Huruvida han har gjort något fel eller inte är en annan fråga. Det ska prövas i en domstol. Var en rättslig prövning ska ske och vad resultatet av den blir kan inte jag svara på.

Vad kan USA:s agerande få för konsekvenser?

- Om de gång efter gång sätter sig över internationella regler och inte visar sig respektera enskilda individers rättigheter kan det bli ett argument för andra länder - där behovet är ännu större - att agera likadant. Det är svårt att rättfärdiga kritik av andra länder som bryter mot mänskliga rättigheter om man tolererar att amerikaner gör det.

I fredags kallade kabinettssekreterare Hans Dahlgren upp USA:s chargé d'affaires, Bruce Carter, till ett möte på utrikesdepartementet. Syftet var att få information om vad som ska hända med Medhi-Muhammed Ghezali. Mötet gick dock inget vidare, enligt Hans Dahlgren själv.

Vad fick du för information av Carter?

- Ingen, förutom att han lovade att vidarebefordra mina frågor till Washington och återkomma med svar så fort det fanns någonting att säga. Tyvärr är det inte första gången vi ställer dem mot väggen.

Vad mer kan ni göra just nu?

- Vi kan samråda med andra länder som befinner sig i samma situation. Det pågår redan nu ett fortlöpande samråd i Washington mellan de EU-länder som har medborgare där. Vi tänker fortsätta ställa krav på information om den fängslade svensken. De borde ha lämnat ut den informationen för länge sedan.

Oisín Cantwell
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet