Fisknätet räddade Olles sköldpadda

Michelangelo kom hem efter tre veckor till havs

1 av 2 | Foto: RALF BERGMAN/REPORTAGETEAM I NORRLAND
En riktig tur-turtle Eva Helsing skulle fixa lax, men i stället fastnade sköldpaddan Michelangelo i nätet. Olle Hörnfeldt, 9, tycker det är härligt att ha fått sin vän tillbaka.
NYHETER

Ytterdörren stod öppen och Michelangelo rymde.

Tre veckor senare hittades han ute till havs - i grannens fisknät.

- Det är härligt att han kommit tillbaka, säger Michelangelos husse, Olle Hörnfeldt, 9.

Sköldpaddan Michel-angelo försvann strax innan familjen Hörnfeldt åkte på semester till Danmark. Han får ofta ta små promenader i huset, men den här gången stod ytterdörren öppen. Michelangelo travade ut i trädgården och rakt ner i havet utanför Alnön, nära Sundsvall.

- Det var ju inte så bra, säger Olle Hörnfeldt.

Han och resten av familjen letade intensivt i flera dagar, men utan resultat. De åkte till Danmark på semester och lämnade Alnön i ovisshet om Michelangelos öde.

När de kom tillbaka fortsatte de utan framgång letandet.

I förrgår morse fick Eva Helsing, som bor granne med familjen Hörnfeldt, en överraskning när hon drog upp fiskenäten. I stället för lax hade Michelangelo fastnat i nätet.

Han hade trasslat in sig rejält och var medtagen, men han levde. Eva Helsing kände inte igen honom, utan placerade honom i en plastbalja i sjöboden.

Repade sig i baljan

- Där har Michelangelo fått sallad och kunnat repa sig i lugn och ro, säger Eva Helsing.

Så småningom nådde nyheten om Eva Helsings fångst Olle Hörnfeldt. I går - efter tre veckor - fick han äntligen tillbaka sin vän.

- Det är skönt att han har kommit tillbaka, säger Olle.

Firar med gurka

Den 20 centimeter långa och 15 centimeter breda sköldpaddan är nu hemma hos husse igen. I matskålen kommer Michelangelos favoriter att dukas upp i kväll.

- Han tycker nog mest om gurka, säger Olle.

Kan övervintra i södra Sverige

Johan Bergqvist