Svenska barn i blodigt överfall i Pakistan

Beväpnade män trängde in i kristen skola – sex pakistanier sköts ihjäl

Foto: AP
Pakistanska armésoldater på plats vid skolan efter attentatet. Chockade elever sitter på bänkarna i bakgrunden.
NYHETER

Beväpnade män öppnade i dag eld på skolgården till en kristen skola i Pakistan och sköt sex pakistanier till döds.

Inne i skolan satt tre svenska barn tillsammans med sina kamrater under eldstriden.

- De mår ganska hyggligt med hänsyn till omständigheterna. Men de är självklart djupt uppskakade, säger Peter Tejler, Sveriges ambassadör i Islamabad, till aftonbladet.se.

Peter Tejler har talat med polisen, skolans rektor och barnens föräldrar. Han känner det ena paret sedan tidigare.

De två familjerna har varit i Pakistan en längre tid och föräldrarna arbetar som missionärer utsända av Svenska Alliansmissionen i Jönköping.

- Jag vet inte hur länge, men ingen av dem är nykomlingar, säger Peter Tejler.

Skolan ligger strax utanför samhället Murree i norra Pakistan och – liksom svenskarna – är de flesta av de omkring 130 eleverna barn till utländska missionärer. De kommer från Finland, Norge, Tyskland, Storbritannien, USA, Australien, Nya Zeeland, Filippinerna och Sydkorea.

Attacker mot utländska intressen

Dagens attack är en i raden mot utländska intressen i Pakistan. Enligt den lokala polisen gick cirka fyra-fem personer – flera av dem maskerade – till attack.

De hoppade ut ur en bil och polisen berättar för den svenska ambassadören att de gick till öppnade eld mot den första av de beväpnade säkerhetsvakter som skyddar området. Vakten dödades och attentatsmännen tog sig i på den inhägnade campen som består av en kyrka, en skola och ett internat.

- Missionärsskolan är igång på sommaren. Undervisning pågick som vanligt, säger Peter Tejler.

Föräldrar i hus i närheten

Barnens föräldrar befann sig i ett hus i närheten av skolområdet.

I striden mellan de beväpnade vakterna och attentatsmännen omkom sex pakistanier. Enligt TT handlar det om två säkerhetsvakter, en kock, två andra lokalanställda i och en förbipasserade vid attacken. Tre pakistanier skadades och en filippinsk kvinna sårades i handen.

Den australiske rektorn Russel Morton berättar för AFP att männen försökte ta sig in i ett rum där elever och lärare befann sig. Men polisen hann stoppa attentatsmännen. När de besvarade elden flydde angriparna.

- De gick genom campen och hoppade över ett staket på baksidan, säger Peter Tejler.

Sjätte överfallet i år

Överfallet var det sjätte i år mot utländska intressen i Pakistan, men tidigare har skolor förskonats från våldet. Vissa ambassader har varnat för att skolor kunde bli nästa måltavla och de flesta utländska skolor i Pakistan har stängts.

I dag valde dessutom USA att stänga sitt konsulat i mångmiljonstaden Karachi på grund av hot mot säkerheten.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM