Rasten var över - det räddade elever och lärare

NYHETER

Tre svenska elever undkom skottdramat på Murree Christian School med bara några få minuters marginal.

De kan tacka det dåliga vädret och att rasten just tagit slut.

HANN UNDAN SKOTTEN På Murree Christian School fanns tre svenska elever: 17, 8 och 6 år gamla. Foto : SAEED KHAN/EPA

Lektionerna hade precis börjat efter förmiddagsrasten när de beväpnade männen trängde in på skolområdet. Vanligtvis sker lektionerna ute i solen. Det dåliga vädret gjorde att eleverna flyttade inomhus.

I klasserna fanns tre svenska elever: 17, 8 och 6 år gamla.

De två yngsta är syskon och anlände nyligen till Pakistan tillsammans med sin familj. Föräldrarna arbetar socialt för Svenska alliansmissionen i den norra delen av landet.

Den 17-åriga flickans föräldrar har missionerat i Pakistan i över tjugo år. De har flera barn som gått på samma internatskola tidigare.

Är från Småland

Båda familjerna har sina svenska rötter i Småland, där också Svenska alliansmissionen har sitt kontor. Roland Oscarsson ansvarar för organisationens missionsarbete. Han hade kontakt med pappan i en av familjerna i går:

- Det har inte gått att få så mycket detaljer. De har haft fullt upp med att trösta anhöriga till de dödade.

- Men barnen är välbehållna.

En krisgrupp har tillsatts. Den ska, tillsammans med en större hjälporganisation, hjälpa familjer med anknytning till skolan. De flesta av eleverna på skolan är barn till missionärer från olika länder.

Tidigare attentat har riktats mot bland annat en kyrka nära den amerikanska ambassaden i Islamabad. Trots det anser varken ambassaden eller Svenska alliansmissionen att missionärerna bör lämna Pakistan.

Medvetna om risken

- De evakuerades ett tag efter 11 september men sen bedömde vi att faran var över.

- Nu ska vi ha samtal med familjerna, säger Roland Oscarsson.

Enligt Oscarsson är familjerna väl medvetna om riskerna med missionsarbetet. Han poängterar att säkerhetstänkandet skärpts väsentligt på senare tid.

Andra ambassader har på senare tid varnat sina landsmän för att skolor med utländska barn skulle kunna bli mål för attentat.

- Vi har inte utfärdat någon generell varning. Vi talar ju regelbundet med svenskarna här. Innan vi kan råda dem måste vi veta grunden till varför attentaten sker, säger Peter Tejler, Sveriges ambassadör i Pakistan.

Kajsa Hallberg