”Vi gömde oss under borden”

Svenska barn vittnen till terrorattack mot skola - sex personer sköts ihjäl

NYHETER

De tre svenska barnen hade precis återvänt till sina klassrum när fyra beväpnade män slog till mot deras internatskola i Pakistan.

Attacken mot skolan krävde totalt sex dödsoffer.

Två mördade säkerhetsvakter hyllas nu som hjältar efter att ha förhindrat ett blodbad på de 146 eleverna.

Foto: AP
SÄKERHETSVAKTERNA DOG Två av skolans säkerhetsvakter lyckades förhindra ett blodbad. De offrade sina liv för eleverna och lärarna. Totalt omkom sex personer i attacken.

Fyra beväpnade attentatsmän bröt sig in på Murree Christian School strax efter elva i går förmiddag, precis efter att barnen återvänt till sina klassrum efter morgonrasten.

Gärningsmännen hann skjuta sex människor till döds under angreppet på den kristna skolan. Den är belägen sju mil utanför Pakistans huvudstad Islamabad.

Ingen av eleverna eller lärarna dog eller skadades i vad som myndigheterna i Pakistan betecknar som en renodlad terrorattack.

Gömde sig under bord

För eleverna var det 15 skräckfyllda minuter innan dramat var över.

- Vi hörde skotten och gömde oss under bord och bänkar, berättar en elev för nyhetsbyrån AP.

Tre av barnen på skolan är från Sverige och deras föräldrar tillhör Svenska

alliansmissionen i Jönköping.

Efter terrorattacken mot USA den 11 september förra året, och det efterföljande kriget mot terrorismen, har kristna institutioner varit ett vanligt mål för militanta grupper i Pakistan.

Förhindrade blodbad

Internatskolan Murree Christian School har sedan tre månader tillbaka hyrt in säkerhetsvakter för att skydda de barn till missionärer som verkar i området.

I går kan det ha räddat livet på de 146 eleverna från Sverige, USA, Storbritannien, Tyskland, Norge och en rad andra länder.

Två av de mördade var säkerhetsvakter och hyllas av ögonvittnen till attacken.

Engelska BBC har talat med ett vittne som uppger att vakterna förhindrade ett blodbad på barnen genom att stoppa attentatsmännen från att komma in i ett klassrum fullt av elever.

Efter att ha dödat de två vakterna och en bybo som råkade komma i deras väg flydde gärningsmännen över skolgården sedan en tredje säkerhetsvakt öppnat eld mot dem.

"De var terrorister"

Under sin flykt mot en närbelägen skog sköt de ihjäl skolans kock och en snickare.

Polisen hade sent i natt inga spår efter de fyra gärningsmännen. Männen var maskerade och beväpnade med AK-47:or. Enligt polisuppgifter var de i 25-årsåldern och renrakade.

- Deras mål var att slå till mot utlänningar. Vi vet att det var terrorister. Om de var religiösa terrorister återstår att se, säger polischef Moravet Shah.

Russell Morton, rektor för Murree Christian School, ser attacken som en katastrof för det internationella missionsarbetet.

- De ville skada missionärerna i området. Hur kan de göra det bättre än att attackera deras barn, säger han till Reuters.

Tidigare artiklar:

Johan Edgar

ARTIKELN HANDLAR OM